10 veelgestelde vragen over spaarhypotheken

Spaarhypotheken werden in de jaren tachtig en negentig massaal afgesloten. Ze golden decennialang als een veilige, tikje saaie hypotheekvorm. Veelgestelde vragen en antwoorden over spaarhypotheken.

Bij spaarhypotheken los je in 30 jaar je hypotheek af © Nattanan Kanchanaprat / Pixabay
Bij spaarhypotheken los je in 30 jaar je hypotheek af © Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

Wat zijn spaarhypotheken?

Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij u geld spaart om aan het eind van de looptijd uw spaarhypotheek ineens af te lossen.

Waaruit bestaan spaarhypotheken?

Spaarhypotheken bestaan uit een spaarverzekering (‘de spaarpot’) en een overlijdensrisicoverzekering. Vraag goed door wat de kosten van zo’n overlijdensrisicoverzekering zijn en hoeveel er van de door u betaalde premie naar de overlijdensrisicoverzekering gaat. Daarnaast betaalt u maandelijks rente over uw schuld.

Waaruit bestaan de maandlasten bij een spaarhypotheek?

Bij een spaarhypotheek betaalt u maandelijks hypotheekrente, een premie voor de spaarverzekering en een premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Lees ook: 4 redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Moet ik over het opgebouwde vermogen van een spaarhypotheek belasting betalen?

Nee, de kapitaalverzekering van de spaarhypotheek valt niet in box drie en u hoeft er geen vermogensrendementsheffing over te betalen.

Heb je bij een spaarhypotheek hypotheekrenteaftrek?

Doordat u bij een spaarhypotheek gedurende de looptijd niets aflost, profiteert u ten volle van de huidige hypotheekrenteaftrek.

Moet je een spaarhypotheek oversluiten als de rente stijgt of daalt?

Nee, dat is niet verstandig. De rente die u van de hypotheekverstrekker krijgt, is even hoog als de rente die u betaalt. Met oversluiten schiet u dus niets op. Lees meer over spaarhypotheek oversluiten. Toch weten of het voor u interessant is om een spaarhypotheek over te sluiten? Vraag hypotheekadvies bij Hypotheekoversluiten.com.

Welke risico’s hebben spaarhypotheken?

Spaarhypotheken zijn relatief veilige hypotheken. U weet aan het eind van de looptijd zeker dat er genoeg geld is gespaard om de hypotheek in een keer af te lossen. Bovendien weet u vooraf wat uw maandlasten zullen zijn tijdens de looptijd van de hypotheek.

Hoe flexibel zijn spaarhypotheken?

Een spaarhypotheek is doorgaans geen flexibele hypotheek. Als u een flexibele hypotheek wilt, kunt u beter kiezen voor de hybride hypotheek. Daarbij kunt u kiezen tussen sparen en beleggen.

Hoeveel kan ik lenen voor een spaarhypotheek?

Dat hangt van een aantal zaken af, zoals uw inkomen en hoeveel geld u zelf inbrengt.

Waar kun je een offerte voor een spaarhypotheek aanvragen?

Het aanvragen van een hypotheekofferte is heel simpel. Wij hebben een pagina samengesteld met links naar sites waar u heel makkelijk een hypotheekofferte kunt aanvragen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.