Spaarhypotheek oversluiten zelden zinvol

De hypotheek oversluiten als u een spaarhypotheek heeft, is het vaak niet zinvol.

Bij een spaarhypotheek spaart u via een spaarpolis en betaalt u premie voor een overlijdensrisicoverzekering, ook wel de Kapitaalverzekering Eigen Woning genaamd. De hypotheekrente die u bij een spaarhypotheek maandelijks betaalt, is even hoog als de rente die u over uw gespaarde geld ontvangt. Daalt de rente, dan moet u meer premie betalen en andersom. Hypotheekrente is aftrekbaar, de betaalde premie niet.

Mogelijk hogere premie bij oversluiten spaarhypotheek

Bovendien kan het lastig zijn het opgebouwde spaarsaldo over te hevelen naar een nieuwe hypotheekverstrekker. Hoogstwaarschijnlijk gaat u bij die nieuwe verzekeraar meer premie voor de KEW betalen, omdat u ouder bent. Lees meer over de spaarhypotheek en bekijk ook de veelgestelde vragen over de spaarhypotheek. Lees ook het artikel Hypotheek oversluiten: let op de kosten.

Spaarhypotheek oversluiten kan leiden tot hogere maandlasten

Krijgt u dus een voorstel om uw spaarhypotheek over te sluiten naar een lagere rente? Vraag uw hypotheekadviseur dan ook wat er met de spaarpremie gaat gebeuren. De kans bestaat namelijk dat uw netto maandlasten juist gaan stijgen doordat u een hogere premie moet betalen.

Uw hypotheekadviseur kan u alles vertellen over het oversluiten van uw spaarhypotheek. Tip: laat uitrekenen of oversluiten van uw spaarhypotheek zinvol is. Klik hier om actuele hypotheekrentes te bekijken en een hypotheekofferte op te vragen.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.