Je huis verduurzamen, hoe financier je dat?

Veel Nederlanders willen best hun huis verduurzamen. Maar ja, isoleren, zonnepanelen laten leggen, een warmtepomp installeren, het kost allemaal geld. Wie dat niet heeft, kan een hogere hypotheek krijgen, een lening afsluiten of een beroep doen op een van de vele subsidieregelingen om je woning duurzamer te maken. Zo financier je de verduurzaming van je huis.

Je huis verduurzamen. Er zijn speciale hypotheken en leningen voor. © Nattanan Kanchanaprat / Pixabay
Je huis verduurzamen. Er zijn speciale hypotheken en leningen voor. © Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

Je huis verduurzamen kost een paar centen, maar dan heb je wel een comfortabeler huis, dat makkelijker te verkopen is en heb je maandelijks een lagere energierekening. Bovendien moeten alle huizen de komende decennia van het gas af. Gemeenten hebben van het rijk de opdracht gekregen om de komende jaren plannen te ontwikkelen hoe ze wijken van het gasnet af krijgen.

Verduurzaming financieren met een hypotheek

Veel woningbezitters willen best nu al verduurzamen, maar weten niet goed wat dat kost en hoe ze de overstap naar het energiezuiniger maken van hun huis kunnen financieren. Je kunt in totaal 12 energiebesparende maatregelen nemen die je met een hypotheek kunt financieren. Hypotheekadviseurs kunnen je als het goed is, alles vertellen over hoe je via je hypotheek energiebesparende maatregelen kunt financieren. Maak daarvoor een afspraak met Ikbenfrits.nl, Aegon (eigen Aegon-adviseur of onafhankelijke adviseur) of Hypotheekvisie (op een vestiging of webcambadvies). Of vraag vrijblijvend een hypotheekofferte op bij NationaalBespaarCentrum.nl of Hypotheek-Rentetarieven.nl. Vul bij het aanvraagformulier van Hypotheek-Rentetarieven.nl bij ‘reden hypotheekaanvraag’ het veld ‘Overige’ in en je kunt aangeven dat het gaat om energiebesparende maatregelen. Je huis verduurzamen met een hypotheek van een duurzame bank? Lees dan dit artikel en maak een afspraak met een adviseur.

Wat kost verduurzamen van je huis?

Triodos Bank rekende uit wat het kost om je huis te isoleren. Een schuin dak isoleren kost gemiddeld 4000 euro, maar levert een besparing van 500 euro per jaar op. Voor 3100 euro kun je een gemiddeld huis van HR++ glas voorzien wat per jaar 240 euro energiekosten scheelt. Isoleren van de vloer kost 1400 euro en bespaart 160 euro aan energie. Isoleren van de spouwmuur kost 800 euro en scheelt per jaar 200 euro aan stookkosten. Zonnepanelen plaatsen kost zo’n 4400 euro en scheelt 450 euro per jaar. Die laatste twee maatregelen gebeuren vanaf de buitenkant van je huis, dus daar heb je binnen geen last van.

Het installeren van een warmtepomp vormt het sluitstuk van je energietransitie. Zo’n apparaat kost volgens de bank ongeveer 4000 euro. De bedragen dateren uit 2018 dus het kan zijn dat het inmiddels wat duurder is. Maar nu spaargeld bijna niets oplevert, kun je via een investering van je huis meer rendement maken, aldus de onafhankelijke voorlichtingsinstantie Milieu Centraal. Bekijk de rendementsberekeningen van energiebesparende maatregelen.

Sneller geld voor verduurzaming bij de banken

Verschillende banken, hypotheekverstrekkers en maatschappelijke organisaties hebben in 2018 tijdens een expeditie naar het smeltende poolijs bij Spitsbergen afgesproken huizenbezitters te gaan helpen bij het verduurzamen van hun huis. Banken hebben inmiddels een aantal verduurzamingshypotheken en duurzame leningen voor huiseigenaren ontwikkeld. Ook vanuit de overheid en gemeenten zijn er verschillende maatregelen om het verduurzamen van je huis te financieren.

Hoe financier je het verduurzamen van je huis?

Je huis verduurzamen via je hypotheek is vooral aantrekkelijk als je een ander huis gaat kopen. Je mag tegenwoordig nog maar honderd procent van de woningwaarde plus bijkomende kosten aan hypotheek lenen. Maar als je energiebesparende maatregelen gaat nemen, mag je tot maximaal 106 procent van de woningwaarde aan hypotheek opnemen. Die 6 procent extra houdt je hypotheekverstrekker in depot en wordt vrijgegeven als je de bonnetjes van de energiebesparende maatregelen overlegt. Op de site van Vereniging Eigen Huis staat precies uitgelegd hoeveel je kunt lenen. Dat is namelijk afhankelijk van de vraag hoe energiezuinig je woning is. Voor nul-op-de-meter-woningen gelden bijvoorbeeld weer andere regels dan voor woningen die minder duurzaam zijn. Op de site van de belangenbehartiger voor huizenbezitters staan trouwens nog veel meer tips.

Rentekorting op je hypotheek

Ook als je niet van plan bent om te verhuizen, maar in je bestaande woning wilt blijven, kun je je hypotheek gebruiken om energiebesparende maatregelen te financieren. Zo kun je voor een bestaande woning rentekorting op je hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen hebt genomen. Die moeten er dan wel voor zorgen dat je huis een hoger energielabel krijgt. Verder hebben sommige banken een duurzame hypotheek ontwikkeld. Daarmee kun je tussen de 5.000 en 25.000 euro lenen om verduurzaming van je huis te financieren. Daarnaast bieden diverse banken duurzaamheidsleningen aan.

Daarnaast zijn er nog diverse financieringen verkrijgbaar via het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat fonds heeft leningen voor het verduurzamen van nieuwbouwwoningen, voor bestaande woningen en voor Verenigingen van Eigenaren die hun appartementengebouw willen verduurzamen.

Duurzame leningen van gemeenten en provincies

Verder hebben diverse gemeenten en provincies een duurzaamheidslening ontwikkeld. Op de site duurzaamheidslening kun je kijken of jouw gemeente meedoet. Ook kun je heel simpel uitrekenen hoeveel je kunt lenen en wat je dat maandelijks kost.

Subsidies voor verduurzaming

Milieu Centraal heeft ook een handige tool ontwikkeld waarmee je heel snel kunt zien welke subsidies er in jouw gemeente beschikbaar zijn om je huis te verduurzamen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.