Hypotheek oversluiten? Denk om fiscaal geruisloze voortzetting van de KEW

Als u een hypotheek oversluit bij een andere hypotheekaanbieder, moet u er goed op letten dat de gekoppelde kapitaalverzekering zodanig meeverhuist dat u geen belasting hoeft te betalen over het opgebouwde vermogen.
Aan veel hypotheken zoals spaarhypotheken, beleggingshypotheken, levenhypotheken en bankspaarhypotheken is een zogeheten kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gekoppeld. Hierin wordt via sparen of beleggen vermogen opgebouwd om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te lossen.

Als u voor het einde van de looptijd van uw hypotheek uw hypotheek wilt oversluiten bij een andere geldverstrekker, dan kunt u het via de kapitaalverzekering opgebouwde kapitaal meenemen naar uw nieuwe hypotheek zonder dat u daarover tussentijds belasting hoeft te betalen. De opgebouwde waarde moet dan rechtstreeks van de oude naar de nieuwe hypotheekverstrekker overgemaakt worden. Het mag niet tussentijds op uw eigen bankrekening gestort worden. Dat heet de fiscaal geruisloze voortzetting en kan u duizenden euro’s belasting schelen. Bereken of uw hypotheek oversluiten voordelig is en of u zo uw hypotheeklasten kunt verlagen.

Fiscaal geruisloze voortzetting niet altijd mogelijk

In de praktijk blijkt dat echter niet zo makkelijk te gaan, constateerde Vereniging Eigen Huis in het oktobernummer van haar verenigingsblad op basis van een eigen onderzoek. Bij slechts zes van de dertien aanbieders van bankspaarhypotheken blijkt dat fiscaal geruisloze voortzetting mogelijk is. Fiscaal geruisloze voortzetting blijkt hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs veel tijd te kosten, vandaar dat ze vaak niet aan beginnen. Eigen Huis adviseert mensen die hun hypotheek oversluiten altijd na te vragen of fiscaal geruisloze voortzetting interessant is.

Fiscaal geruisloze voortzetting: stroomlijnovereenkomst

Om het proces van fiscaal geruisloze voortzetting te verbeteren hebben banken en verzekeraars in 2009 een zogeheten stroomlijnovereenkomst gesloten, maar die werkt blijkbaar nog niet optimaal. Eigen Huis gaat daarom met de hypotheekaanbieders in overleg.

Let op: Staatssecretaris Wiebes verandert de regels. De fiscale boete op het eerder aflossen van een spaarhypotheek, bankspaarhypotheek, beleggingshypotheek, levenhypotheek worden per 1 april 2017 versoepeld. Daardoor kan oversluiten of eerder aflossen voor deze groep hypotheekbezitters ook interessant worden.

Meer over de KEW op de site van de Belastingdienst.

Lees meer over het oversluiten van uw hypotheek. En vraag een offerte voor het oversluiten op bij Hypotheekoversluiten.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.