CDA-kopstukken verbaasd over hypotheekrente breekpunt Balkenende

De stelling van CDA-lijsttrekker Balkenende dat behoud van de hypotheekrenteaftrek een breekpunt wordt bij de formatie, roept bij steeds meer CDA-prominenten verbazing op.

Dat schrijft de Volkskrant.

Afgelopen maandag zei oud-CDA-lijsttrekker Eelco Brinkman, thans voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, verbaasd te zijn over het tot breekpunt verklaren van de hypotheekrenteaftrek. “Ik zou het niet gedaan hebben”, zei Brinkman maandag in het tv-programma Schepper & Co. Ook Marja van Bijstgerveldt, de huidige demissionaire staatssecretaris van Onderwijs en vijfde op de CDA-kandidatenlijst, zei op de radio dat ze tevoren niet wist dat haar lijsttrekker de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt zou verklaren.

CDA-economen voor beperking hypotheekrenteaftrek

Onlangs lieten de CDA-economen en hoogleraren Lans Bovenberg, Sylvester Eijffinger en Harry Verbon juist voor beperking van de hypotheekrenteaftrek te zijn. Partij-ideoloog Bovenberg zei in Het Financieele Dagblad dat hij liever heeft dat het CDA een alternatieve visie op de woningmarkt ontwikkelt. En diezelfde krant tekende uit de mond van Bovenbergs Tilburgse collega Eijffinger op: “Linksom of rechtsom moet de politiek er iets aan doen. De hypotheekrenteaftrek kost ons jaarlijks euro 11 miljard.” Hij wees er op dat het argument dat beperken van de hypotheekrenteaftrek de fragiele huizenmarkt nog verder aantast, niet op gaat. De onzekerheid is er al doordat er over de hypotheekrenteaftrek gediscussieerd wordt. Eijffinger wil daarom dat het kabinet de boodschap uitdraagt dat tegelijkertijd de huurmarkt geliberaliseerd wordt en de belastingdruk omlaag gaat.

Ook oud-CDA-minister van Financiën Frans Andriessen en Doekle Terpstra lieten weten dat wat hen betreft de hypotheekrenteaftrek onhoudbaar is.

De Jager: Niet tornen aan hypotheekrenteaftrek

De vraag is wat de belofte van Balkenende waard is. Als zijn partij bij de verkiezingen van 9 juni fors verliest en hij geen premier wordt, dan is het waarschijnlijk dat hij opstapt. Wellicht moeten we vertrouwen op demissionair CDA-minister van Financiën De Jager. Hij verklaarde maandag in het televisieprogramma Knevel en Van de Brink dat het CDA hoe dan ook niet zal tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Hij beloofde ook om niet verder het eigenwoningforfait te verhogen. Daardoor zouden huizenbezitters linksom of rechtsom toch minder overhouden aan de hypotheekrenteaftrek. De afgelopen jaren is het eigenwoningforfait op een aantal punten aangepast.

Lees alle standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.