Bereken vooraf je maximale hypotheek bij het bieden op een huis

Heb je een woning op het oog, waarop je op korte termijn een bod uit wilt brengen? Ben je van plan de komende periode op zoek te gaan naar een woning, maar heb je nog geen idee binnen welke prijsklasse je kunt zoeken? Het is een van de meest gestelde vragen aan hypotheekadviseurs: hoeveel kan ik lenen?

Door vooraf te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen, weet je bij een bezichtiging al of je droomhuis financieel binnen handbereik is. © Oleksandr Pidvalnyi / Pexels.com
Door vooraf te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen, weet je bij een bezichtiging al of je droomhuis financieel binnen handbereik is. © Oleksandr Pidvalnyi / Pexels.com

Een antwoord op deze vraag helpt je doelgerichter te zoeken naar geschikte woonruimte. Het is ook handig om je goed voor te bereiden op een open-huizen-dag. Houd er rekening mee dat het hierbij vaak om een indicatie gaat. Tijdens het hypotheekgesprek wordt duidelijk hoeveel je exact kunt lenen. Dit is onder meer afhankelijk van de op dat moment aangeboden hypotheekrente. Een hogere hypotheekrente maakt dat je vaak minder kunt lenen. Immers, de hogere hypotheekrente zorgt voor hogere maandlasten waarmee het financiële risico toeneemt voor de bank.

Als je weet wat je maximale hypotheek is, kun je ook gerichter bieden op een huis. Overweeg dan ook eens om een biedverzekering of hypotheekverklaring aan te vragen. Dan maak je je als koper een stuk aantrekkelijker voor een verkoper.

Online tools voor het berekenen van je maximale hypotheek

Om een indicatie te krijgen van hetgeen je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning, kun je een online tool gebruiken. Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers, maar ook advieskantoren die een dergelijke tool aanbieden. Je vult informatie over je inkomen, je leeftijd en je huidige situatie in, waarna de tool een snelle berekening voor je uitvoert. Ook de financiële situatie van je partner kan hierin worden meegenomen. Vergeet niet om ook een eventuele studieschuld of een private-lease auto op te geven, want die kunnen je leencapaciteit verminderen. Vaak weet je binnen enkele minuten welke mogelijkheden je hebt bij het afsluiten van een hypotheek.

Bereken de kosten van een woning

Een hypothecaire lening simulatie uitvoeren is niet alleen interessant om alvast een beeld te hebben van hetgeen je maximaal kunt lenen. Je kunt een dergelijke tool vaak ook gebruiken om te berekenen wat een woning je de komende jaren maandelijks zal kosten. Het helpt je voor jezelf te berekenen hoeveel je maandelijks overhoudt voor andere vaste lasten en het vullen van je spaarpot.

Definitieve berekening bij hypotheekadviseur

Zoals reeds werd aangehaald kunnen aan het gebruik van deze online tools geen rechten worden ontleend. De definitieve berekening van hetgeen je maandelijks kunt lenen wordt uitgevoerd door de hypotheekadviseur. Deze kijkt naar tal van verschillende factoren; meer dan naar hetgeen deze online tools kijken. Denk bijvoorbeeld ook aan de plannen die je hebt voor de komende jaren. Wellicht wil je minder gaan werken of denk je aan gezinsuitbreiding. Een bank wil het risico op wanbetaling minimaliseren. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor jou. Het zou bijzonder vervelend zijn, wanneer je de woning te koop moet zetten omdat je de hypotheek niet langer kunt bekostigen.

Lees ook: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen: 6 factoren die een rol spelen bij jouw maximale leencapaciteit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.