ChristenUnie: Hypotheekrenteaftrek beperken tot 30 procent

christenunie hypotheekrente aftrek

De ChristenUnie pleit er in haar concept-verkiezingsprogramma voor om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk te verlagen tot maximaal dertig procent. Ook moet de overdrachtsbelasting op termijn worden afgeschaft.

ChristenUnie: afbouwen hypotheekrenteaftrek in fasen

Het beperken van de hypotheekrenteaftrek moet in fasen gebeuren. De aftrek wordt voor bestaande hypotheken eerst in tien jaar tijd beperkt tot 42 procent. Wie een nieuwe hypotheek afsluit, mag al direct maximaal 42 procent hypotheekrente aftrekken. Vooral de hogere inkomens zullen die maatregel in hun portemonnee voelen. Volgens de ChristenUnie zullen mensen met een inkomen tot 1,75 keer modaal, oftewel zo’n 55.000 euro, geen last hebben van deze maatregel.

Bovendien wordt hypotheekschuld boven de 750.000 euro niet meer aftrekbaar. Dat bedrag wordt niet gecorrigeerd voor de inflatie. Als de huizenprijzen stijgen, zullen langzamerhand steeds meer mensen hiermee te maken krijgen.

Dertig procent hypotheekrenteaftrek

Uiteindelijk moet de hypotheekrenteaftrek vanaf 2022 in twaalf jaarlijkse stappen beperkt worden tot maximaal dertig procent. Ook verhuist de eigen woning, net als bij GroenLinks, naar box drie. Dat betekent dat het onder de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent komt te vallen.

Verder wordt de overdrachtsbelasting geleidelijk afgeschaft, te beginnen voor starters. Ook het eigenwoningforfait moet op termijn verdwijnen.

Hoe denken andere politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.