‘Hypotheek met lange rentevaste periode wordt duurder’

Strengere internationale toezichtsregels zorgen er voor dat dat hypotheken met een lange rentevaste periode de komende jaren duurder worden.
Dat meldt Het Financieele Dagblad.

De nieuwe internationale regels, die bekend staan als het akkoord ‘Basel-3’, moeten banken minder kwetsbaar maken. Een van de afspraken in dat akkoord is dat banken langlopende leningen, zoals hypotheken met een lange rentevaste periode, moeten financieren met langlopende middelen. Nu doen ze dat vooral met kortlopende obligaties. Voor banken is het duurder om dergelijke langlopende middelen aan te trekken en dat wordt doorberekend in de hypotheeklasten. Die zouden daardoor met een half procentpunt omhoog gaan. Banken die onderdeel zijn van een verzekeringsconcern zouden dit probleem niet hebben. Zij hebben dan via bijvoorbeeld levensverzekeringen voldoende langlopende financieringsbronnen voor handen.

Hypotheek met lange rentevaste periode populair

Veel huizenbezitters kiezen voor een hypotheek met een lange rentevaste periode, omdat dat zekerheid geeft over de maandlasten. Volgens het FD had in 2006 en 2007 meer dan dertig procent van de nieuwe hypotheken een rentevaste periode van meer dan tien jaar. Hypotheek nodig? ? Bereken je maximale hypotheek of vergelijk hypotheken op voorwaarden, rentes en maandlasten.

Hypotheek krijgen steeds lastiger

De nieuwe maatregel is al de zoveelste in korte tijd die het voor consumenten lastiger maakt een huis te kopen. Per 1 januari zijn de Nibud-normen aangescherpt, waardoor kopers minder kunnen lenen. Ook zijn tophypotheken aangepakt en moeten banken meer buffers aanhouden.

Sluit een hypotheek af met de laagste afsluitkosten en de beste rente.

Meer nieuws over hypotheken.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.