“Hypotheekadvies grote banken van lagere kwaliteit”

Consumenten betalen bij grote banken minder voor hypotheekadvies maar de kwaliteit van het advies is ook lager dan bij hypotheekketens en intermediairs. Dat blijkt uit een analyse van Independer.nl die gegevens verzamelde over de prijs en kwaliteit van hypotheekadviseurs.

De analyse is gebaseerd op gegevens van ruim 9.600 consumenten die de afgelopen drie jaar hun hypotheekadviesgesprek controleerden op vergelijkingssite Independer.

Grote banken verdienen niet alleen aan het advies maar ook aan de producten die ze verkopen. Hun advies is daarom vaak goedkoper dan van onafhankelijke adviseurs. Voor consumenten is het ook belangrijk te letten op de kwaliteit van het adviesproces. Een goed advies kan tijdens de looptijd een besparing van duizenden euro’s opleveren. Lees ook: Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Afweging prijs en kwaliteit door provisieverbod hypotheken

Op 1 januari 2013 is het provisieverbod ingegaan. Dat betekent dat adviseurs een aparte rekening naar consumenten moeten sturen voor het advies dat ze geven. Daardoor wordt de afweging prijs versus kwaliteit bij hypotheekadviseurs voor de consument steeds belangrijker.

Kosten hypotheekadvies hoger bij ketens en intermediairs

Hypotheekketens en intermediairs betrekken hypotheken van verschillende banken en verzekeraars in hun advies en scoren veel hoger op kwaliteit van het advies. Maar consumenten betalen voor dit advies wel een hogere prijs dan bij een grote bank. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten bij hypotheekketens gemiddeld 2855 euro voor een advies betalen, tegen 2714 euro bij intermediairs en 2036 euro bij grote banken. De intermediairs krijgen daarentegen gemiddeld het hoogste cijfer, een 9,1 tegen een 8,9 voor de hypotheekketens en een 8 voor de grote banken. De toezichthouder AFM hanteert het cijfer 10 als norm voor de kwaliteit van het adviesproces.

Informatie over kosten hypotheekadvies vaak slecht bij de grote bank

Hypotheekadviseurs van grote banken laten vaker zaken onbesproken. Met name de kosten van hypotheekadvies, het bouwdepot, uitleg over de verhuisregeling en rentekorting blijven significant vaker onbesproken dan bij hypotheekketens en intermediairs. Die laatsten scoren volgens dit onderzoek qua informatievoorziening het beste. Online hypotheekadvies? Kijk bij Hypotheek-Rentetarieven.nl en Nationaalbespaarcentrum voor hypotheekrentetarieven, persoonlijk hypotheekadvies en hypotheekoffertes.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.