Steeds meer hypotheken via nieuwkomers op de hypotheekmarkt

Het marktaandeel van de drie grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING Groep in de hypotheekmarkt is in 2015 flink onder druk komen te staan. Daarentegen is het marktaandeel van de verzekeraars en pensioenfondsen via nieuwkomers op de hypotheekmarkt in het vierde kwartaal van 2015 gestegen naar 36 procent, een stijging van 10 procent ten opzichte van dat jaar daarvoor. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het vierde kwartaal van 2015. ABN AMRO en Argenta spaarbank verloren het grootste marktaandeel.

De totale Nederlandse hypotheekomzet is ten opzichte van 2014 met 30 procent gestegen. De totale omzet over 2015 is uitgekomen op 62 miljard euro. “Wanneer we inzoomen op het vierde kwartaal, zien we dat de groei van de markt licht is afgevlakt”, zegt Michiel Elich, partner bij IG&H Consulting & Interim. In de laatste drie maanden van het jaar kwam de omzet uit op 18,1 miljard, wat een stijging is van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal steeg het percentage met nog maar 1,5 procent. “Deze groei komt volledig door de stijging in het aantal oversluitingen. Het aandeel van oversluiters is in het vierde kwartaal toegenomen tot bijna een kwart van de markt. De aankoopmarkt is in het vierde kwartaal vrijwel gelijk gebleven”, aldus Elich. Is je hypotheek oversluiten voor jou interessant? Maak snel een afspraak met onder meer Hypotheek-Rentetarieven.nl, Hypotheekoversluiten of Nationaalbespaarcentrum. Of regel helemaal zelf een hypotheek via Hypotheek24.

Pensioenfondsen en verzekeraars winnen marktaandeel

Uit de cijfers van het derde kwartaal bleek al dat het gezamenlijke marktaandeel van de drie grootbanken (Rabobank, ABN AMRO en ING Groep) voor het eerst onder de 50 procent dook. Ook in het vierde kwartaal zet deze trend door. Het marktaandeel van de top drie ligt nu net iets boven de 48 procent. “De druk wordt op het moment echt opgevoerd door de verzekeraars en pensioenfondsen”, zegt Elich. Zowel ING Bank als Rabobank laten alleen nog een groei van hun marktaandeel zien. ABN AMRO en Argenta Spaarbank hebben in het laatste kwartaal van 2015 flink moeten inleveren. ABN AMRO Bank levert in bij zowel de merken Hypotrust, Florius als het eigen label.

Stijgend aandeel voor nieuwkomers op de hypotheekmarkt

In tegenstelling tot de beweging van de top drie banken laten de zogeheten regiepartijen een forse groei zien.Regiepartijen bieden bijvoorbeeld grote pensioenfondsen toegang tot de hypotheekmarkt. In het vierde kwartaal van het jaar stijgt het aandeel van deze partijen tot bijna 22 procent . Over heel 2015 betreft de omzet van de regiepartijen tezamen bijna 12 miljard euro. MUNT Hypotheken, dat de afgelopen kwartalen steevast tot de grootste stijgers onder de regiepartijen behoorde, laat ook nu weer een groei zien en eindigt 2015 met een aandeel van bijna 7 procent. “De ontwikkeling van regiepartijen gaat nog sneller dan we hadden verwacht. Gezien de toegenomen mandaten bij bestaande partijen, en nieuwe toetreders als BijBouwe en CMIS, kunnen we in 2016 een verdere stijging verwachten van dit aandeel van de markt.”, aldus Elich.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.