Hypotheek oversluiten in 2018 of 2019

Je hypotheek oversluiten of niet? Heel wat mensen worstelen met die vraag nu de rente laag staat. Om belastingtechnische redenen kan het interessant zijn om je hypotheek nog in 2018 over te sluiten. 
Dankzij die lagere rente kunt u door het oversluiten van de hypotheek uw hypotheeklasten verlagen. Maar pas op: aan het oversluiten van de hypotheek zijn ook kosten verbonden en die kunnen het voordeel van lagere maandlasten weer teniet doen.

Een van die kosten is de boeterente die u bij oversluiten moet betalen. Die boeterente is aftrekbaar van de belasting. Het kabinet Rutte-3 heeft aangekondigd om de belastingen vanaf 2020 te verlagen naar 36,93 procent in 2023. Dat betekent dat ook uw aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek en betaling van boeterente, omlaag gaan.

Ook nu al wordt de hypotheekrente stapsgewijs afgebouwd. In 2018 mocht u betaalde hypotheekrente en andere kosten tegen 49,5 procent aftrekken van de belasting. In 2019 daalt de hypotheekrenteaftrek naar 49 procent en in 2020 naar 46 procent. Het kan dus verstandig zijn om met een hypotheekadviseur te overleggen of het verstandig is nog in 2018 de hypotheek over te sluiten.  Hypotheekofferte nodig? Vraag makkelijk en snel online een hypotheekofferte aan en bekijk actuele hypotheekrentes.

Hypotheek oversluiten naar andere hypotheekvorm

Er kunnen ook andere redenen zijn om de hypotheek over te sluiten. Een verhuizing, een verbouwing, het einde van de rentevaste periode van de hypotheek, de wens uw maandlasten te verlagen, zijn allemaal redenen voor het oversluiten van uw hypotheek. Ook de wens een andere hypotheekvorm te kiezen kan reden zijn voor het oversluiten van uw hypotheek. Stel dat u toch wat slechter slaapt vanwege tegenvallende beleggingsresultaten, dan kunt u overwegen uw beleggingshypotheek om te zetten in een hybride hypotheek of een spaarhypotheek. En mocht na de Kamerverkiezingen in maart 2017 de hypotheekrenteaftrek verder beperkt of afgeschaft worden, dan wordt oversluiten naar een lineaire hypotheek of annuiteitenhypotheek ineens veel interessanter. Bereken of het oversluiten van uw hypotheek voor u interessant is.

Waar moet u op letten bij het oversluiten van een hypotheek?

  • Bij het oversluiten van een hypotheek spelen vier zaken een rol:
  • -de kosten van oversluiten van de hypotheek
  • -de rentevaste periode van uw huidige hypotheek
  • -de hypotheekvorm van uw bestaande hypotheek. Bij een spaarhypotheek is het in veel gevallen niet zinvol om uw hypotheek over te sluiten. Lees meer in het artikel Hypotheek oversluiten bij een spaarhypotheek.
  • -Kunt u de aan een hypotheek gekoppelde verzekering meenemen bij het oversluiten van de hypotheek?

Kosten oversluiten hypotheek

Het oversluiten van een hypotheek is eigenlijk niets anders dan het aflossen van een bestaande hypotheek en bij een andere hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek afsluiten. Maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Bij het oversluiten van een hypotheek bent u altijd notariskosten kwijt, want er moet een nieuwe hypotheekakte opgesteld worden. Hoogstwaarschijnlijk wil de nieuwe hypotheekverstrekker een taxatierapport hebben en moet u dus taxatiekosten betalen. Daarnaast moet u linksom of rechtsom uw hypotheekadviseur provisiekosten betalen. Volgens Vereniging Eigen Huis kunnen de kosten van het oversluiten van een hypotheek oplopen tot zo’n twee procent van de hypotheek. Dat betekent dat de nieuwe rente minstens 0,3 procent lager moet liggen om die kosten binnen zeven jaar, de periode waarin Nederlanders gemiddeld in hun huis wonen, terug te verdienen.

Hypotheek oversluiten: de boete

De grootste kostenpost is de boete die u bij het oversluiten van de hypotheek moet betalen. Omdat u de hypotheek oversluit, loopt uw hypotheekverstrekker toekomstige inkomsten mis. Daarom moet u een boete betalen ter hoogte van de gemiste rente-inkomsten. U hoeft deze boete niet te betalen als u uw huis verkoopt en de hypotheek aflost, of als u aan het eind van de rentevaste periode de hypotheek oversluit. Vereniging Eigen Huis heeft op haar website een boetecalculator staan. Daarmee kunt u uitrekenen hoe hoog de boete bij het oversluiten van de hypotheek is.

Hypotheek oversluiten aan einde rentevaste periode

Er is nog een goede reden om aan het eind van uw rentevaste periode te kijken of uw hypotheek oversluiten interessant is. Nieuwe klanten krijgen bij veel banken een rentekorting (de zogeheten instaprente) die bestaande klanten niet krijgen bij het vestrijken van de rentevaste periode. Ongeveer een maand voor uw rentevaste periode afloopt, krijgt u van uw huidige hypotheekverstrekker een nieuw aanbod. Ga dan direct hypotheekrentetarieven vergelijken. Probeer ook te onderhandelen met uw huidige hypotheekverstrekker. Er is meer mogelijk dan u denkt en u bespaart zich dan de kosten van het oversluiten van een hypotheek.

Hypotheek oversluiten bij verbouwing

Een ander goed moment om te bekijken of uw hypotheek oversluiten zinvol is, is als u uw hypotheek gaat verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing van uw huis. Dan zou u de extra kosten van het oversluiten van een hypotheek toch al moeten maken.

Nationale Hypotheek Garantie op uw nieuwe hypotheek

Behalve de kosten zijn er nog een aantal zaken waar u op moet letten bij het oversluiten van een hypotheek. Kijk bijvoorbeeld of uw nieuwe hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie valt. De grenzen daarvan zijn begin 2010 verhoogd. Als uw hypotheek nog onder de Nationale Hypotheek Garantie valt, scheelt u dat zo’n 0,2 procent aan hypotheekrente. Dat is al gauw een paar honderd euro per jaar.

Tip: Let bij het oversluiten van uw hypotheek niet alleen op de hoogte van de maandlasten, maar kijk ook heel goed naar de voorwaarden.

Tenslotte nog dit: Gaat u uw hypotheek oversluiten? Dan zal uw nieuwe hypotheekverstrekker onderzoeken of u wel kredietwaardig bent. Hou er rekening mee dat hypotheekverstrekkers tegenwoordig een stuk strenger zijn dan een paar jaar geleden en dat zo’n onderzoek langer kan duren. Begin u dus tijdig te oriënteren als u uw hypotheek wilt oversluiten en laat u bijstaan door een goede adviseur.

Meer links naar rekenmodules.

Tenslotte: Let er ook op dat bij het oversluiten van een hypotheek de Kapitaalverzekering Eigen Woning fiscaal geruisloos wordt voortgezet. Dat is niet bij alle hypotheekaanbieders mogelijk. Fiscaal geruisloze voortzetting voorkomt dat u bij het oversluiten van een hypotheek tussentijds met de belastingdienst moet afrekenen.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

This Post Has 2 Comments

  1. Bij het oversluiten van een hypotheek komt er veel bij kijken en daarom is een goed advies van groot belang. Daarom moet je niet alleen naar de kosten van de hypotheekadvies kijken, maar ook naar de kwaliteit en deskundigheid van de adviseur. Op diverse vergelijking sites kan je zowel de tarieven als beoordeling van hypotheekadviseurs vergelijken en zo de juiste keuze maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.