Nma-onderzoek naar hypotheekrentetarieven

Kartelwaakhond Nma onderzoekt of banken afspraken hebben gemaakt over de hoogte van de hypotheekrentes. Ook gaat ze in het onderzoek naar hypotheekrentetarieven kijken of de markt voor hypotheken concurrerend genoeg is.
Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) laten weten in een reactie op de onrust die de afgelopen tijd was ontstaan. Volgens verschillende politieke partijen en Vereniging Eigen Huis houden banken de hypotheekrentes kunstmatig hoog. De Europese Centrale Bank heeft de rente verlaagd van 4,25 procent in oktober 2008 tot 1 procent vanaf mei 2009. Banken kunnen dus zelf goedkoop geld lenen, maar zouden dat voordeel niet doorgeven aan hun klanten. Ze zouden ruime marges aanhouden om hun financiële reserves aan te vullen. Vergelijk de hypotheekrentetarieven of vraag bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte aan.

‘Marge hypotheekrentetarieven vier keer zo hoog’

Juist vandaag kwam financieel magazine Wegwijs met cijfers waaruit bleek dat de rentemarges die banken behalen op de hypotheekrentetarieven bijna vier keer zo hoog zijn als vijf jaar geleden. Het blad concludeert dan ook dat de consumenten, die eerder de banken gered hebben, nu opnieuw moeten bloeden. Ook zouden banken door het hanteren van hoge hypotheekrentetarieven de crisis op de woningmarkt in stand houden. Eerder al had het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd dat banken dankzij de hogere marges in 2009 hun verdiensten met 50 procent hadden opgekrikt tot 24 miljard euro.

Vereniging Eigen Huis had daarom om een onderzoek gevraagd. Volgens de belangenvereniging van huizenbezitters zijn de hypotheekrentetarieven onnodig hoog door een gebrek aan concurrentie.

Continu onderzoek naar hypotheekrentetarieven

De Nma zegt nu dat zij de hypotheekrentetarieven continu monitort. Momenteel lopen twee onderzoeken. Bij het eerste onderzoek worden de hypotheekrentetarieven in kaart gebracht en wordt gekeken hoe de marge van de banken zich heeft ontwikkeld. Daarbij wordt ook gekeken naar ontwikkelingen in andere landen. De uitkomsten van deze quick scan zijn naar verwachting in oktober bekend.

Concurrentie hypotheekrentetarieven

Aan de hand van de uitkomsten daarvan zal de Nma een tweede, diepgravender onderzoek gaan doen naar de concurrentie op de hypotheekmarkt. Dat onderzoek zal waarschijnlijk een half jaar in beslag nemen. De Nma laat expliciet weten dat tips over concurrentieafspraken welkom zijn.

Zo’n tachtig procent van de hypotheekmarkt is in handen van vier grote banken. De banken zeggen dat ze hogere marges moeten aanhouden vanwege hogere solvabiliteitseisen en toegenomen risico’s. De Nederlandse Vereniging van Banken stelde al eerder dat diverse studies zouden aantonen dat de hypotheekmarkt concurrerend is.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.