“Nu goed moment om een huis te kopen”

Van de potentiële huizenkopers in ons land vindt zestig procent het een goed moment om een huis te kopen. Dat blijkt uit het rapport ‘Huizenkopers in profiel 2010’ van NVB-Bouw. Nog niet eerder sinds het begin van de onderzoeken in 1995 was dat percentage zo hoog.

Dat percentage is veel hoger dan de afgelopen jaren, toen het rond de twintig tot dertig procent schommelde.

Voor 1,3 miljoen mensen is dit een goed moment om een huis te kopen

Volgens het onderzoek van de vereniging voor bouwers en ontwikkelaars spelen momenteel 1,3 miljoen mensen met de gedachte om een huis te kopen. Dat zijn er 300.000 minder dan in 2008 toen er nog geen crisis was.

Beperken hypotheekrenteaftrek

Veel mensen realiseren zich dat huizen nu een stuk betaalbaarder zijn dan pakweg twee jaar geleden. Tegelijkertijd zegt zeventig procent van de 2000 ondervraagden de daadwerkelijke verhuizing nog even uit te stellen vanwege zorgen over de economie. Bezorgdheid over de eigen baan en de houdbaarheid van de hypotheekrenteaftrek is voor 51 procent reden om nog maar even geen ander huis te kopen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral onder mensen met een modaal inkomen (rond de 30.000 euro) de bereidheid om een ander huis te kopen is afgenomen. Daardoor kan de toch al kwakkelende woningmarkt een nieuwe klap krijgen. Mensen met een hoger inkomen willen nog wel steeds een ander huis kopen, maar stellen de koop nog even uit vanwege onzekerheid over de economie, hun baan en de hypotheekrenteaftrek.

Verder blijkt uit het onderzoek dat veel nieuwbouwprojecten niet aansluiten bij de wens van huizenzoekers. Negentig procent van de huizenzoekers wil een huis met een tuin in een dorpse, suburbane omgeving, terwijl de meeste nieuwbouw bestaat uit appartementen in de stad. Mede daardoor is volgens de NVB de verkoop van nieuwe huizen in de steden meer ingezakt dan de nieuwbouw op meer landelijk gelegen locaties.

Hypotheek berekenen

Weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag online een hypotheekofferte aan.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.