Wat is een overbruggingshypotheek?

Wie een ander huis gekocht heeft, maar z’n oude woning nog niet heeft verkocht heeft, kan bij de bank een overbruggingshypotheek aanvragen. Nu de woningmarkt op volle toeren draait, durven steeds meer huizenbezitters eerst een nieuw huis te kopen en dan pas hun oude huis te verkopen. Als het nieuwe huis duurder is dan het oude huis en de overwaarde nog vast zit in het nog niet verkochte oude huis, biedt een overbruggingshypotheek uitkomst. Met zo’n overbruggingsfinanciering neem je als het ware een voorschot op de vrij te vallen overwaarde. Na verkoop van je oude huis, los je de hypotheek op dat huis af en kun je ook de overbruggingshypotheek aflossen.

Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan is het tijd voor een overbruggingshypotheek © Erda Estremera op Unsplash

Overbruggingshypotheek voor helft van de doorstromers

Een overbruggingshypotheek is dus een tijdelijke hypotheek om de periode te overbruggen tussen de verkoop van uw oude huis en de aankoop van uw nieuwe huis. Uit cijfers van de Hypotheekshop van juli 2018 blijkt dat ongeveer de helft van alle doorstromers gebruik maakt van een tijdelijke overbruggingsfinanciering.

Hypotheekverstrekkers spelen in op de snelle groei op de woningmarkt. Is je huis nog niet verkocht, dan kun je rond de 85 procent van de woningwaarde als overbruggings hypotheek lenen. Is je woning al wel verkocht en zijn de ontbindende voorwaarden verstreken, dan kun je vaak 100 procent overbruggingsfinanciering krijgen. Maar steeds meer geldverstrekkers willen nu ook een hogere overbruggingshypotheek geven als je woning nog niet is verkocht.

Heb je al een hypotheek of overbruggingshypotheek en wil je weten of je een betere deal kunt krijgen? Neem dan contact op met bijvoorbeeld Frits, Hypotheekvisie, Nationaal Bespaarcentrum, HypotheekOversluiten of Hypotheek24. Aegon biedt ook hypotheekadvies. Dat kan zowel via een Aegon-adviseur als via een onafhankelijke hypotheekadvies. Maak een afspraak voor hypotheekadvies voor een overbruggingshypotheek.

Maximale overbruggingshypotheek

Daarnaast zijn er steeds meer geldverstrekkers die maximaal overbruggen als de woning wel is verkocht maar de ontbindende voorwaarden nog niet zijn verstreken. Ook verrekent de huidige
geldverstrekker steeds vaker de waarde van een verpande spaar- of beleggingspolis in de aflosnota. Omdat er sinds kort aanbieders zijn die hiermee rekening houden bij het berekenen van de overbrugging, biedt dit doorstromers meer financiële mogelijkheden, aldus de hypotheekketen.

Overbruggingshypotheek in de coronacrisis

Ga je een ander huis kopen ten tijde van de coronacrisis. Hou er dan rekening mee dat hypotheekverstrekkers strenger zijn geworden. Volgens Vereniging Eigen Huis krijgt signalen dat hypotheekverstrekkers strenger worden bij de acceptatie van nieuwe klanten. Zo zouden sommige hypotheekverstrekkers eisen dat je genoeg geld achter de hand hebt om minimaal een jaar dubbele hypotheeklasten te kunnen betalen.

Een overbruggingshypotheek moet je niet verwarren met een krediethypotheek. Die kun je afsluiten als je je woning gaat verbouwen.

Kenmerken overbruggingshypotheek

Bij een overbruggingsfinanciering betaal je alleen rente. Je lost tussentijds de hypotheek niet af. Dat kan ook niet, want je hebt je geld nog in je oude woning zitten. Je lost de hypotheek in een keer af, zodra je oude huis verkocht is. Een overbruggingsfinanciering kun je boetevrij aflossen. De rente staat voor de hele looptijd van de overbruggingshypotheek vast. Meestal sluit je de overbruggingshypotheek af bij de hypotheekverstrekker die ook de hypotheek voor je nieuwe huis financiert. Er zijn geen hypotheekverstrekkers die een losse overbruggingsfinanciering aanbieden.

Looptijd overbruggingsfinanciering

Een overbruggingsfinanciering heeft een looptijd van maximaal twee jaar. Heb je binnen die twee jaar je oude huis nog niet verkocht, dan moet je samen met je hypotheekverstrekker naar een oplossing zoeken.

Overbruggingshypotheek en hypotheekrenteaftrek

De betaalde rente voor een overbruggingshypotheek mag je van de belasting aftrekken. Je kunt tijdens de overbruggingsperiode de hypotheekrente van de hypotheek van je oude woning, je nieuwe woning en de overbruggingsfinanciering aftrekken.

Kosten van een overbruggingshypotheek

Let wel goed op bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek. De rentepercentages die hypotheekverstrekkers berekenen, lopen enorm uiteen. Shoppen loont dus! Ook betaal je afsluitkosten.

Daarnaast moet je rekening houden met een flinke stijging van je woonlasten. Je hebt immers tijdelijk drie hypotheken: die van je oude huis, die van je nieuwe huis en de overbruggingslening. Die woonlasten moet je wel kunnen dragen, soms zelfs meerdere jaren. Laat je bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek dus goed adviseren en vraag online een hypotheekofferte aan.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.