Shadow

Voordelen en risico’s van een beleggingshypotheek

Veel huizenkopers hebben de afgelopen jaren gekozen voor een beleggingshypotheek. Daarbij lost u tijdens de looptijd van de hypotheek niets af, maar ‘spaart’ u  via beleggingen de aflossing van de hypotheek bij elkaar.

Net als bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek en een traditionele levenhypotheek bouwt u met een beleggingshypotheek gedurende de looptijd vermogen op waarmee de beleggingshypotheek aan het eind van de rit ineens wordt afgelost.

Met een beleggingshypotheek betaalt u dus iedere maand hypotheekrente. Daarnaast betaalt u bij een beleggingshypotheek premie voor een verplichte levensverzekering. Die premie wordt belegd in beleggingsfondsen. Dat kunnen aandelenfondsen zijn, maar ook obligaties. Banken gaan er standaard van uit dat u met een beleggingshypotheek maximaal 8 procent rendement per jaar kunt maken. U kunt deze beleggingsportefeuille zelf opbouwen, maar u kunt ook bij het afsluiten van de hypotheek geld storten op een beleggingsrekening. U moet dan bij het afsluiten van de hypotheek bij de notaris ook een zogeheten verpandingsakte tekenen. U geeft dan als het ware het geleende geld direct terug aan de hypotheekverstrekker die het gaat beleggen. Daardoor kunt u tijdens de looptijd van de beleggingshypotheek niet aan het opgebouwde vermogen komen.  Valt het rendement van uw beleggingshypotheek tegen? Vraag advies of oversluiten van uw beleggingshypotheek interessant is. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op via de site van Hypotheek-Rentetarieven.nl.

Tip: Overweegt u een beleggingshypotheek? Lees dan ook ons artikel over de hybride hypotheek. Bij een hybride hypotheek kunt u er voor kiezen of u spaart of belegt voor het aflossen van de hypotheek. In onzekere beurstijden kunt u dan kiezen voor de veiliger spaarvariant. En wist u dat u ook bij een bankspaarhypotheek voor beleggen kunt kiezen?

Beleggingshypotheek? Maandlasten drukken!

Er is ook een beleggingshypotheek waarbij u tussentijds wel aan het geld kunt komen. Daarbij wordt er van uitgegaan dat de beleggingen het zo goed doen, dat u tussentijds geld kunt opnemen (bijvoorbeeld om de maandlasten te drukken) en dat er toch nog genoeg geld overblijft om aan het eind van de looptijd de beleggingshypotheek af te lossen. Dit is echter een zeer risicovolle vorm van een beleggingshypotheek. Als de koersen tegenvallen, kunt u bijvoorbeeld minder tussentijds opnemen, waardoor uw maandlasten ineens veel hoger uitkomen dan u vooraf dacht.

Beleggingshypotheek of levenhypotheek

Er is nog een andere beleggingshypotheek. Dit is een hypotheekvorm waarbij niet in aandelen wordt belegd, maar waarbij u een kapitaalverzekering afsluit. Deze hypotheekvorm wordt een levenhypotheek genoemd. We zullen die in een apart artikel behandelen.

De voor- en nadelen van een beleggingshypotheek

Omdat u bij een beleggingshypotheek tijdens de looptijd niets hoeft af te lossen, profiteert u ten volle van de fiscale hypotheekrenteaftrek. Bovendien kunnen met beleggingen flinke koerswinsten behaald worden.

Risico’s van een beleggingshypotheek

De dramatische beleggingsverliezen die in 2008 optraden, laten echter ook zien dat het anders kan lopen. Met een beleggingshypotheek weet u dus nooit zeker of u aan het eind van de looptijd van de hypotheek voldoende geld heeft om de hypotheek af te lossen en dat is dan ook het grootste risico van een beleggingshypotheek. Bij de eerder genoemde spaarhypotheek, de annuiteitenhypotheek en de lineaire hypotheek heeft u die zekerheid wel, maar die hebben weer andere nadelen. Met een lange beleggingshorizon kan een beleggingshypotheek echter nog steeds interessant zijn.

Ook zijn er beleggingshypotheken waarbij de premie voor de verplichte overlijdensrisicoverzekering uit de kapitaalopbouw voor de aflossing betaald wordt. Daardoor kan de kapitaalopbouw ernstig aangetast worden. Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering en uw beleggingshypotheek.

Hypotheken vergelijken

Wilt u een beleggingshypotheek vergelijken met andere hypotheekvormen? Lees dan verder in onze rubriek Hypotheekvormen. Lees meer hoe u eenvoudig een hypotheekofferte kunt aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.