Wat kun je doen met je beleggingshypotheek?

Veel huizenkopers hebben in het verleden gekozen voor een beleggingshypotheek. Daarbij lost u tijdens de looptijd van de hypotheek niets af, maar ‘spaart’ u  via beleggingen de aflossing van de hypotheek bij elkaar. Wat zijn de risico’s van een beleggingshypotheek?

Net als bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek en een traditionele levenhypotheek bouwt u met een beleggingshypotheek gedurende de looptijd vermogen op waarmee de hypotheek aan het eind van de rit ineens wordt afgelost.

Bij een beleggingshypotheek moeten je beleggingen voldoende rendement opleveren om op termijn de hypotheek af te lossen. © GimpWorkshop / Pixabay
Bij een beleggingshypotheek moeten je beleggingen voldoende rendement opleveren om op termijn de hypotheek af te lossen. © GimpWorkshop / Pixabay

Wat is een beleggingshypotheek?

Net als bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek en een traditionele levenhypotheek bouwt u met een beleggingshypotheek gedurende de looptijd vermogen op waarmee de hypotheek aan het eind van de rit ineens wordt afgelost.

Hoe werkt een beleggingshypotheek?

Met een beleggingshypotheek betaalt u dus iedere maand hypotheekrente. Daarnaast betaalt u bij een beleggingshypotheek premie voor een verplichte levensverzekering. Die premie wordt belegd in beleggingsfondsen. Dat kunnen aandelenfondsen zijn, maar ook obligaties. Banken gaan er standaard van uit dat u met een beleggingshypotheek maximaal 8 procent rendement per jaar kunt maken. U kunt deze beleggingsportefeuille zelf opbouwen, maar u kunt ook bij het afsluiten van de hypotheek geld storten op een beleggingsrekening. Uw hypotheekverstrekker laat u dan bij het afsluiten van de hypotheek bij de notaris ook een zogeheten verpandingsakte tekenen. U geeft dan als het ware het geleende geld direct terug aan de hypotheekverstrekker die het gaat beleggen. Daardoor kunt u tijdens de looptijd van de hypotheek niet aan het opgebouwde vermogen komen.

Hoe kun je met een beleggingshypotheek je maandlasten verlagen?

Er is ook een beleggingshypotheek waarbij u tussentijds wel aan het geld kunt komen. Daarbij wordt er van uitgegaan dat de beleggingen het zo goed doen, dat u tussentijds geld kunt opnemen (bijvoorbeeld om de maandlasten te drukken) en dat er toch nog genoeg geld overblijft om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit is echter een zeer risicovolle vorm van een beleggingshypotheek. Als de koersen tegenvallen, kunt u bijvoorbeeld minder tussentijds opnemen, waardoor uw maandlasten ineens veel hoger uitkomen dan u vooraf dacht.

Beleggingshypotheek of levenhypotheek afsluiten?

Er is nog een andere beleggingshypotheek. Dit is een hypotheekvorm waarbij niet in aandelen gaat zitten, maar waarbij u een kapitaalverzekering afsluit. Deze hypotheekvorm wordt een levenhypotheek genoemd. We zullen die in een apart artikel behandelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een beleggingshypotheek

Omdat u bij een beleggingshypotheek tijdens de looptijd niets hoeft af te lossen, profiteert u ten volle van de fiscale hypotheekrenteaftrek. Bovendien kunt u met beleggingen flinke koerswinsten behalen. Maar sinds 2013 kunt u bij nieuw afgesloten hypotheken alleen nog maar hypotheekrenteaftrek krijgen als u direct annuïtair of lineair aflost. Bij een beleggingshypotheek is dat niet het geval.

Welke risico’s loop je met een beleggingshypotheek?

De dramatische beleggingsverliezen die in 2008 en in 2020 bij de uitbraak van het coronavirus optraden, laten echter ook zien dat het anders kan lopen. Met een beleggingshypotheek weet u dus nooit zeker of u aan het eind van de looptijd van de hypotheek voldoende geld heeft om de hypotheek af te lossen en dat is dan ook het grootste risico van een beleggingshypotheek. Bij de eerder genoemde spaarhypotheek, de annuiteitenhypotheek en de lineaire hypotheek heeft u die zekerheid wel, maar die hebben weer andere nadelen. Met een lange beleggingshorizon kan een beleggingshypotheek echter nog steeds interessant zijn.

Ook zijn er beleggingshypotheken waarbij de premie voor de verplichte overlijdensrisicoverzekering uit de kapitaalopbouw voor de aflossing betaald wordt. Daardoor kan de kapitaalopbouw ernstig aantasten. Lees meer over besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

Moet ik mijn beleggingshypotheek oversluiten als het beleggingsresultaat tegenvalt?

De beurzen zijn sinds het begin van deze eeuw behoorlijk op en neer gegaan. Periodes met diepe dalen en tijden met forse koerswinsten wisselen elkaar af. Vraagt u zich af of uw doelstellingen nog wel haalbaar zijn of dat u uw beleggingshypotheek moet oversluiten? Bespreek dat met een hypotheekadviseur van Frits, Jawel, Hypotheekvisie of Aegon (Aegon-adviseur of onafhankelijke adviseur).

Overweegt u een beleggingshypotheek? Lees dan ook ons artikel over de hybride hypotheek. Bij een hybride hypotheek kunt u er voor kiezen of u spaart of belegt voor het aflossen van de hypotheek. In onzekere beurstijden kunt u dan kiezen voor de veiliger spaarvariant. En wist u dat u ook bij een bankspaarhypotheek voor beleggen kunt kiezen?

Hypotheken vergelijken

Wilt u een beleggingshypotheek vergelijken met andere hypotheekvormen? Lees dan verder in onze rubriek Hypotheekvormen. Lees meer hoe u eenvoudig een hypotheekofferte kunt aanvragen. Bekijk ook wat de beste hypotheken van dit moment zijn.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.