Krediethypotheek: flexibele hypotheek voor woningen met overwaarde

Een krediethypotheek is een flexibele hypotheekvorm die u naast uw gewone hypotheek kunt afsluiten. Omdat uw huis als onderpand dient, is de rente doorgaans lager dan bij andere kredietvormen.
U kunt een krediethypotheek aanvragen als u overwaarde heeft op uw huis. U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hypotheek die er op rust.

Lagere rente met krediethypotheek

Met een krediethypotheek krijgt u een lening die kan oplopen tot doorgaans maximaal 75 procent van de verkoopwaarde van uw huis. Omdat de bank uw woning als onderpand krijgt, loopt de geldverstrekker minder risico en kan de hypotheekrente doorgaans wat lager zijn dan voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. U spreekt met uw hypotheekverstrekker af hoeveel geld u maximaal mag opnemen. Tot die limiet kunt u aflossen en weer opnemen zo vaak als u wilt. U betaalt eenmalig afsluitkosten bij het afsluiten van de krediethypotheek en niet als u geld opneemt.

Krediethypotheek is ook wel opeethypotheek

Een krediethypotheek wordt ook wel een opeethypotheek genoemd, omdat u met een krediethypotheek geld uit uw huis kunt halen dat anders vast zou zitten in stenen. Een krediethypotheek is bijvoorbeeld interessant als u een grote verbouwing gaat uitvoeren. U zou dan ook een tweede hypotheek kunnen afsluiten, maar die is minder flexibel.

Krediethypotheek als extra inkomen

Ook kan een krediethypotheek interessant zijn voor ouderen met een klein pensioen die via de krediethypotheek graag een maandelijkse aanvulling op hn inkomen willen. Sommige aanbieders gaan zelfs zo ver dat ze een krediethypotheek koppelen aan uw betaalrekening. Dat vereist wel een sterke discipline om niet alles meteen uit te geven.

Hypotheekrenteaftrek bij krediethypotheek

Als u een krediethypotheek gebruikt voor consumptieve uitgaven zijn een paar zaken van belang. Door de lagere rente is een krediethypotheek goedkoper dan een consumptief krediet. Maar pas op: de hypotheekrente voor een krediethypotheek is net als bij andere hypotheekvormen alleen aftrekbaar als u de hypotheek afsluit voor de aankoop en verbetering van uw woning die als uw hoofdverblijf dient. Koopt u met het geld van een krediethypotheek een boot of een auto, dan is de rente niet aftrekbaar.

Meer voordelen krediethypotheek

Een krediethypotheek heeft naast flexibiliteit en de mogelijkheid om geld uit uw huis te halen nog meer voordelen. U betaalt namelijk alleen hypotheekrente over het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen. Het nadeel daarvan is dat de rente meestal niet vastgezet kan worden. Als de rente dus stijgt, gaan ook uw maandlasten omhoog. Uw inkomen moet dat natuurlijk wel aan kunnen. Of en hoe u de lening aflost, bepaalt u zelf. In dat opzicht lijkt de krediethypotheek wel wat op een aflossingsvrije hypotheek, maar die is weer minder flexibel. Check of het oversluiten van uw krediethypotheek interessant is.

Lees ook hoe u makkelijk een hypotheekofferte kunt aanvragen.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.