Plan van aanpak voor hypotheken met restschuld

Een restschuld financieren via een volgende hypotheek moet mogelijk worden.  En ook voor de restschuld zou hypotheekrenteaftrek mogelijk moeten zijn. Dat zijn de voornaamste punten uit een plan van aanpak dat Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars hebben opgesteld. Door de fors gedaalde huizenprijzen hebben zo’n 700.000 huizenbezitters, oftewel een op de zes huiseigenaren, bij verkoop van hun huis een restschuld op hun hypotheek. Gemiddeld is die schuld zo’n 35.000 euro. Hun hypotheek staat onder water, zoals dat heet. Vooral mensen die na 2001 een huis gekocht hebben, krijgen met een restschuld te maken. Naarmate de huizenprijzen verder zakken, wordt het probleem steeds groter. Bovendien belemmert dit de doorstroming op de huizenmarkt, omdat deze mensen ‘gevangen zitten’ in hun huidige woning.

Plan van aanpak hypotheken met restschuld

Vereniging Eigen Huis (VEH), het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben nu een gezamenlijk voorstel ontwikkeld dat een grote groep woningeigenaren die willen of moeten verhuizen, weer perspectief biedt.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) speelt in het plan belangrijke rol bij het oplossen van een aanzienlijk deel van de restschuldenproblematiek. De NHG-voorwaarden moeten worden aangepast door op te nemen dat een restschuld meefinancierbaar is bij de aankoop van een volgende woning. Voorwaarde is dat de hypotheek op de te verkopen woning ook met NHG is verstrekt en dat wordt voldaan aan inkomensnormen. Hierdoor blijven de risico’s voor de overheid nagenoeg gelijk en is een restschuld op een NHG-hypotheek geen belemmering meer bij verhuizing. Zo kan de restschuld worden meeverhuisd naar de volgende woning en vervolgens desgewenst in een in overleg met de woningeigenaar vast te stellen termijn worden afgebouwd.

Restschuld hypotheek aftrekbaar

Ook de fiscale behandeling van restschulden vormt een belemmering voor de doorstroming op de woningmarkt. De Belastingdienst ziet restschulden op de oude woning niet als eigenwoningschuld, omdat de verkochte woning geen hoofdverblijf meer is. Hierdoor is er geen recht meer op renteaftrek over de restschuld zodra de woning verkocht is. VEH, Verbond en NVM pleiten er daarom voor de bijleenregeling zo aan te passen, dat restschulden wel aftrekbaar blijven, ook als de verkoper verhuist naar een huurwoning.

Voor zover dit effect heeft op de overheidsfinanciën wordt dit effect gecompenseerd als er versneld wordt afgelost. Het trio wil dit het liefst nog geregeld zien in het Belastingplan 2013 dat 1 januari is ingegaan. [do_widget id=black-studio-tinymce-10]

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.