Rutte-3 beperkt hypotheekrenteaftrek

Het nieuwe kabinet Rutte-3 zet het mes in de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek in vier stappen van drie procent per jaar afgebouwd naar maximaal 37,05 procent.

Dat blijkt uit het zeventig pagina’s tellende regeerakkoord waarover de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens zijn geworden.

Grote belastingherziening

De beperking van de hypotheekrenteaftrek maakt onderdeel uit van een grote belastingherziening. Nu zijn er nog vier belastingschijven (plus twee aparte voor gepensioneerden). Dat worden er vanaf 2019 maar twee: een basistarief van 36,93 procent en toptarief van 49,5 procent. Inkomens tot 68.800 euro worden belast met 36,93 procent. Het meerdere valt in het toptarief van 49,5 procent. Alleen voor AOW-ers blijven drie belastingschijven bestaan.

Rutte 3 bouwt hypotheekrenteaftrek versneld af

Hypotheekrente en andere aftrekposten mogen vanaf 2020 dan nog maar tegen 36,93 procent afgetrokken worden. En daarom moet dus de hypotheekrenteaftrek onder Rutte-3 vanaf 2019 versneld omlaag gebracht worden. De nieuwe hypotheekrenteaftrek zou in 2023 gerealiseerd moeten zijn.

Ook als je meer dan 70.000 euro verdient, en dus in het toptarief van het nieuwe belastingstelsel valt, mag je je hypotheekrente en andere aftrekposten alleen tegen het basistarief van 36,93 procent aftrekken.

Eigenwoningforfait verlaagd

Tegelijkertijd worden huiseigenaren voor de verlaagde hypotheekrenteaftrek gecompenseerd. Dat gebeurt door het eigenwoningforfait te verlagen. Het eigen woningforfait is een belasting op woningbezit. “De opbrengst van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt volledig gebruikt om de eigenwoningbezitters te compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait”, staat er letterlijk in het regeerakkoord.

Wet-Hillen afgeschaft

Daar staat tegenover dat vanaf 2019 de Wet-Hillen geleidelijk afgeschaft wordt. Die regelt dat een huiseigenaar met weinig of geen hypotheekschuld geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Dit belastingvoordeel verdwijnt.

Aanvankelijk zou de maatregel in twintig jaar afgebouwd worden, maar op het laatste moment is dat veranderd in dertig jaar. Die aanpassing vond plaats na protesten uit het hele land van onder meer ouderen die hun hypotheek hadden afgelost. Tegenover de NOS verklaarde VVD-leider Rutte de ratio achter de afschaffing van de wet-Hillen. “Anders zou iedereen uiteindelijk onder de wet-Hillen vallen en dat is onbetaalbaar.”

Sinds 2013 moet op nieuwe hypotheken direct worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Daardoor wordt op termijn iedereen gedwongen z’n hypotheek volledig af te lossen.

Vereniging Eigen Huis zegt overspoeld te zijn door reacties van mensen die boos zijn dat het voordeeltje van de Wet-Hillen verdwijnt. De vereniging heeft daarom al maandag 9 oktober een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. “..Het afbouwen van de Wet Hillen betekent een breuk met het beleid om huiseigenaren te stimuleren om hun hypotheek geleidelijk af te lossen. Aflossen kan door het schrappen van de Wet Hillen zelfs fiscaal onverstandig worden. De maatregel treft juist mensen die er verstandig aan dachten te doen om de aflossing van hun hypotheek met spaargeld te bespoedigen…”, aldus de vereniging van huizenbezitters.

Leencapaciteit blijft gelijk

Het kabinet Rutte-III houdt de leencapaciteit gelijk. Huizenkopers mogen nog steeds honderd procent van de koopprijs lenen (‘loan-to-value’). Dat is vooral gunstig voor starters die bij een verlaging nog meer eigen geld hadden moeten meebrengen. President Klaas Knot van De Nederlansche Bank had recent nog gepleit voor het verlagen van de leencapaciteit naar ongeveer 90 procent van de koopprijs. Overigens is de maximale leencapaciteit onder Rutte-2 de afgelopen jaren al afgebouwd van 108 naar 100 procent. Daardoor moet je nu de kosten koper zelf financieren.

Beperking hypotheekrenteaftrek Rutte-2

Ook onder Rutte-2 werd de hypotheekrenteaftrek al beperkt. De hypotheekrenteaftrek ging met een half procent per jaar omlaag, te beginnen met het 52 procent-tarief, de huidige hoogste schijf. Wie nu in het 42-procent-tarief zit, merkt daar dus nog niets van. In 2043 zou de hypotheekrenteaftrek volgens die methode op 37 procent uit komen. Dat proces wordt door Rutte-3 dus flink versneld.

Eerder al pleitte onder meer Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, voor een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Hij pleitte er voor om dat te doen als het economisch goed gaat en als de hypotheekrente laag staat. Dan doet dat bij de burgers het minste pijn.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.