Consumentenbond voert actie tegen hoge hypotheekrentetarieven

De Consumentenbond wacht de uitkomsten van een NMa-onderzoek niet af en is online een handtekeningenactie gestart tegen hoge hypotheekrentetarieven.

De Consumentenbond zegt op haar site een vuist te willen maken tegen de hoge hypotheekrentes. Mede op verzoek van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit op dit moment onderzoek naar die hypotheekrentes in Nederland. Volgens de Consumentenbond was de hypotheekrente in ons land in de afgelopen twee jaar gemiddeld 1 procent te hoog. Dat levert de banken gemiddeld 2,5 miljard euro op, stelt de bond.

Hoge hypotheekrentetarieven in Nederland

Uit een eerste quick scan van de NMa blijkt dat die inderdaad al twee jaar gemiddeld 0,3 tot 0,1 procentpunt hoger liggen dan in ons omringende landen. De kartelwaakhond wil nu van de banken weten hoe dat komt.

“Hypotheektarieven niet transparant”

Volgens de Consumentenbond kost een hogere hypotheekrente huizenbezitters duizenden euro’s extra per jaar. Banken zijn volgens de Consumentenbond onvoldoende transparant over hoe zij de hypotheektarieven vast stellen. De bond, die stelt dat er sprake is van een ‘falende marktwerking’,  wil dat de NMa de totstandkoming van de hypotheektarieven gaat controleren net zoals in de energiesector gebruikelijk is.

In deze sector berekent de NMa volgens een geheime formule welke bandbreedte voor de tarieven redelijk is. Rekenen energiebedrijven tarieven boven deze bandbreedte, dan grijpt de NMa in met een boete. Een soortgelijke constructie voor hypotheektarieven juicht de bond ten zeerste toe, omdat banken dan niet de tarieven kunnen verhogen ten koste van de consument.

Vergelijk hypotheekrentetarieven of vraag online hypotheekoffertes aan.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.