Shadow

Huizenmarkt derde kwartaal: ‘Ronduit slecht kwartaal’

Huizenprijzen in het derde kwartaal van 2010 zijn weer terug op het niveau van 2009. Ook de aantallen verkochten woningen vielen de makelaars bar tegen.
Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag op basis van voorlopige cijfers. In het derde kwartaal 2010 verkochten de NVM-makelaars 21.605 koopwoningen. Dat is een daling van dertien procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010. Normaal gesproken liggen de huizenverkopen in het derde kwartaal slechts 4,5 procent lager.

De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedroeg 233.000 euro. Dat is een daling van 1,3 procent. Daarmee is niet alleen de opgaande lijn in de eerste helft van het jaar doorbroken, maar zijn de huizenprijzen ook weer op het niveau van 2009 teruggezakt. Al met al spreekt de NVM dan ook van een ‘ronduit slecht kwartaal’. De klappen vielen vooral in het goedkopere segment (appartementen, tussenwoningen). Appartementen werden 14,9 procent minder verkocht, tussenwoningen 16,5 procent minder. Vrijstaande woningen wisselden net zo veel van eigenaar als het kwartaal ervoor.

Prijsdaling derde kwartaal

De prijzen daalden bij alle woningtypen. Appartementen werden gemiddeld voor 176 duizend euro verkocht, 0,2 procent minder dan vorig kwartaal. Duurdere woningen zoals vrijstaande huizen en hoekhuizen daalden het hardst in p[rijs. Vrijstaande woningen gingen voor gemiddeld 380.000 euro van de hand, een daling van 2,1 procent. Twee-onder-éénkapwoningen daalden 2 procent. De gemiddelde verkoopprijs van 233000 euro ligt nog wel flink boven het dieptepunt van de woningmarkt (het eerste kwartaal 2009), toen de prijs niet hoger uitkwam dan 219 duizend euro.

Huizenprijzen derde kwartaal 2010: Teleurstelling

NVM-voorzitter Ger Hukker constateert met teleurstelling dat het gehoopte herstel van de huizenmarkt uit de vorige kwartalen zich niet heeft doorgezet in het derde kwartaal van 2010. “De onzekerheid bij consumenten is nog groot, onder meer door het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen.” Hukker hoopt dan ook dat het besluit van het nieuwe kabinet om de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten in het vierde kwartaal voor een positiever effect op de huizenmarkt zal zorgen.

Benieuwd hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag online een vrijblijvende hypotheekofferte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.