Plan kabinet: Hypotheek vervroegd aflossen via je levensverzekering

Wellicht wordt het binnenkort mogelijk om belastingvrij vervroegd geld uit je levensverzekering op te nemen om je hypotheek af te lossen. Het kabinet zou studeren op een plan hiervoor.

Dat melden diverse media op basis van een bericht hierover in Het Financieele Dagblad. Door vervroegd geld uit  levensverzekeringen te halen voor de aflossing van de hypotheek kan de economie een impuls krijgen. Het kapitaal uit de levensverzekering zou belastingvrij uitgekeerd worden op voorwaarde dat het geld aan de aflossing van de hypotheek besteed wordt.

Hypotheek vervroegd aflossen via je levensverzekering soms gunstig

Het plan om je hypotheek vervroegd af te lossen via je levensverzekering zou gunstig zijn voor mensen die op hun levensverzekering minder rendement halen dan ze aan hypotheekrente kwijt zijn. Het idee is sowieso gunstig voor de schatkist, omdat de overheid minder geld kwijt is aan hypotheekrenteaftrek als huizenbezitters meer hypotheek aflossen. Het zou ook de economie kunnen stimuleren, omdat burgers met lagere hypotheeklasten meer geld overhouden voor consumptie. Tenslotte krijgen ook banken door de inkomsten uit aflossing van hypotheken meer kapitaal om weer uit te lenen aan ondernemers.

In Nederland zit heel veel geld vast in pensioenfondsen en levensverzekeringen. Kort voor het zomerreces zeiden zowel PvdA-fractieleider Samsom als premier Rutte te zoeken naar mogelijkheden om extra zuurstof in de economie te krijgen.

Hypotheek vervroegd aflossen ‘kortzichtig’

In een reactie op de berichten noemt het Verbond van Verzekeraars het idee om levensverzekeringen vervroegd in te zetten om hypotheken af te lossen ‘ronduit kortzichtig’. In bijna alle gevallen zal dit niet in het belang van de klant zijn, stelt de koepelorganisatie van verzekeraars. “Tegenover gewin op de korte termijn voor de overheid (minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek) staat een verlies voor de consument. Die loopt een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis (om later mee af te lossen) in zijn kapitaal- of beleggingsverzekering eigen woning. Hij blijft dus met een schuld zitten. Daarnaast loopt de consument na aflossing het voordeel van zijn hypotheekrenteaftrek mis.”

Overweeg je om je hypotheek af te lossen of over te sluiten? Vraag eerst online advies van een hypotheekadviseur van onder meer Hypotheekoversluiten, Hypotheek-Rentetarieven.nl of Nationaalbespaarcentrum.

Lees ook: Wat heb je aan een financieel adviseur?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.