Hypotheekadviseur steeds vaker specialist in financieel advies

Hypotheekbezitters stappen steeds vaker naar een financieel adviseur, omdat ze behoefte hebben aan algemeen financieel advies. Vandaar dat steeds meer hypotheekadviseurs zich breder ontwikkelen tot het geven van een breed financieel advies.

Hypotheekadviseur wordt steeds vaker financieel adviseur© Free-Photos via Pixabay
Je hypotheekadviseur wordt steeds meer een brede financieel adviseur. © Free-Photos via Pixabay

Financieel advies helpt bij keuzes maken

Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 Erkend Hypotheekadviseurs, die zijn aangesloten bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). De adviseurs constateren dat de grote veranderingen in de economie en de samenleving vragen om een nieuw type adviseur. De klant heeft behoefte aan een adviseur die de hem of haar vanuit een brede kennis kan helpen bij het maken van financiële keuzes.

De consument krijgt immers nogal wat op zich af: nieuwe hypotheekregels, onzekerheid over de economie, prijsdalingen op de woningmarkt, een baan die mogelijk op de tocht staat, een groeiend aantal zzp-ers. Veel mensen hebben dan ook behoefte aan een goed inzicht in hun financiële huishouding. Financieel adviseur nodig? Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten. Lees ook: Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Financieel adviseur nodig voor huis en pensioen

Die onzekerheid blijkt ook uit het onderzoek onder 500 Erkend Hypotheekadviseurs. Nieuw is de ontwikkeling dat klanten algemeen advies willen zonder dat sprake is van acute financiële problemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je hypotheek bij arbeidsongeschiktheid? Is er voldoende pensioen opgebouwd, hoe betalen we de studie van de kinderen en wat gebeurt er met het vermogen als je in een verzorgingshuis wordt opgenomen? Allemaal zaken waar klanten graag met een financieel adviseur over willen praten.

Hypotheekadviseur wordt financieel adviseur

Voorts geven de ondervraagde Erkend Hypotheekadviseurs aan dat klanten wel over enige financiële kennis beschikken, maar dat die al gauw tekort schiet om een goed overzicht van de financiële situatie te hebben. Goed advies is en blijft dus onontbeerlijk om financieel gezond te blijven. Ruim 80% van de ondervraagde Erkend Hypotheekadviseurs onderkennen dan ook de noodzaak zich te verbreden tot financieel adviseur.

Om goed financieel advies ook in de toekomst te blijven waarborgen, heeft de Stichting Erkend Hypotheekadviseurs medio mei 2013 op haar congres het startschot gegeven voor de verbreding van de 12.000 Erkend Hypotheekadviseurs naar Financieel Adviseurs. De Financieel Adviseur zal over bredere kennis beschikken om zo de klant goed te kunnen ondersteunen bij het maken van belangrijke financiële keuzes, juist ook buiten het terrein van advies over woningfinanciering.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.