Hypotheekrente loopt hard op richting 3 procent

De hypotheekrente blijft hard stijgen. In twee maanden tijd is de hypotheekrente weer terug op het niveau van vijf jaar geleden. Inmiddels staat de hypotheekrente op bijna 3 procent en het einde van de stijging is nog niet in zicht.

 De hypotheekrente loopt de laatste tijd hard op, maar staat historisch gezien nog steeds laag. © De Hypotheekshop
De hypotheekrente loopt de laatste tijd hard op, maar staat historisch gezien nog steeds laag. © De Hypotheekshop

Laatst gewijzigd: 19 april 2022

Hypotheekrente stijgt weer

De hypotheekrente is in het eerste kwartaal van 2022 hard opgelopen, van 1,49% rond de jaarwisseling naar 2,48% per eind maart. In totaal is de gemiddelde hypotheekrente sinds het laagterecord van september 2021 (1,42%) ruim een procentpunt gestegen. Na een decennium waarin de rente voornamelijk daalde, is dit een ongekende toename.

En aan die toename komt nog geen einde, integendeel. De hypotheekrente stijgt alleen maar sneller, dus een stabilisering zit er voorlopig nog niet in, zien de financiële adviseurs van de Hypotheekshop.

De stijging van de hypotheekrente heeft alles te maken met het snelle oplopen van de marktrente, de rente op de kapitaalmarkt. Deze geldt als betrouwbare maatstaf voor de hypotheekrente en wordt ook wel de ‘inkoopprijs’ voor geldverstrekkers vernoemd. Zeker sinds oktober is het statistisch verband tussen beide bijna een-op-een. De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken om de opkoopprogramma’s af te bouwen en de rente te verhogen.

Groot aantal verhogingen van de hypotheekrente

De al maanden durende onrust op de financiële markten blijkt ook uit het aantal hypotheekverhogingen dat doorgevoerd werd. Het aantal rentewijzigingen door geldverstrekkers (gemeten vanaf 2016) was in het eerste kwartaal van 2022 met 420 zeer hoog. Het vorige record stond op 285 in het derde kwartaal 2019. In februari werden 150 renteaanpassingen doorgevoerd. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Maar dat record sneuvelde al weer in maart 2022, toen bij 167 hypotheken de rente werd aangepast.

In februari steeg de hypotheekrente zelfs even tot boven de 2 procent. Dat was sinds september 2019 niet meer voorgekomen. Bovendien waren de stappen waarmee de hypotheekrente verhoogd werd, 0,3 tot 0,7%-punt, een stuk hoger dan waarmee de hypotheekrente in 2021 daalde. Niettemin staat de hypotheekrente nog steeds op een laag niveau.

Lange hypotheekrente al boven 3 procent

De meeste rentetarieven voor hypotheken met een rentevaste periode van 20 en 30 jaar kwamen de afgelopen weken al boven de 3% uit. Inmiddels verwachten hypotheekadviseurs dat eind april het totaal gemiddelde voor alle looptijden ook boven de 3 procent uit komt. Gevolg is dat consumenten de rentevaste periode van hun hypotheekgemiddeld korter gaan vastzetten. In februari lag de gemiddelde rentevaste periode nog op 20 jaar. In de week voor Pasen was dat afgenomen tot 18,2 jaar. Omdat banken zich tegenwoordige aan strenge leennormen moeten houden zorgt de hogere hypotheekrente er voor dat de leencapaciteit van consumenten afneemt.

Wil jij weten wat je leencapaciteit is? Je kunt online een afspraak maken voor hypotheekadvies. Neem contact op met onder meer Ikbenfrits.nl, Hypotheekvisie, Aegon (onafhankelijke adviseur of eigen adviseur) en HypotheekRentetarieven.nl. Hou er rekening mee dat veel hypotheekadviseurs vanwege het coronavirus alleen nog online hypotheekadvies geven.

Hogere marktrente leidt tot hogere hypotheekrente

De stijging van de hypotheekrentes begon al in december 2021. De oorzaken van de stijging van de hypotheekrentes zijn verschillend. De economie trekt aan en de inflatie stijgt. Bovendien denken veel marktpartijen dat centrale banken als de Amerikaanse FED en de ECB de coronasteunmaatregelen gaan afbouwen. Dat leidt tot stijgende rentes op de kapitaalmarkten en als gevolg daarvan stijgen ook de hypotheekrentes. Veel mensen wilden daarom hun hypotheekrente oversluiten.

Oorzaken stijgende hypotheekrente

De relatief sterke en snelle stijging van de hypotheekrente werd veroorzaakt door de plotselinge sterke stijging van de marktrente. Die marktrente is afgeleid van het rendement op staatsobligaties, en kun je de ‘inkoopprijs’ van de hypotheekrente noemen. Doordat banken meer plotseling fors meer moeten betalen voor het geld dat ze inkopen en vervolgens weer doorlenen aan hypotheekklanten, moesten ze hun tarieven razendsnel aanpassen. Lees ook: Wanneer verandert de hypotheekrente.

Vandaar dat hypotheekaanbieders al in januari 2022 massaal hun hypotheekrentes hebben verhoogd. En daar kwam in februari 2022 een nog sterkere stijging bovenop. De hoogte van de stijging van de hypotheekrente in februari was gedurende de afgelopen drie weken zelfs vergelijkbaar met die tijdens de krediet- en eurocrisis. Waar een normale cyclus waarin de meeste geldverstrekkers hun rentes wijzigen ongeveer drie tot vier weken is, was dat in februari slechts één week. 

In januari 2022 werden bij 103 hypotheken renteverhogingen doorgevoerd. Daar stonden slechts 17 renteverlagingen tegenover. De gemiddelde verhoging kwam uit op 0,16%-punt. In februari werden bij 151 hypotheken de rentetarieven verhoogd en wel met 0,3 tot 0,7 procent punt.

Het totaal gemiddelde van hypotheekrentes ligt in februari op 2,02 procent. Daarmee is de hypotheekrente weer terug op het niveau van september 2019. In januari 2022 lag het totaalgemiddelde nog op 1,56 procent. In maart 2020, toen de coronapandemie losbarstte en Nederland voor het eerst in lockdown ging, stond de hypotheekrente nog op gemiddeld 1,62%. Het laagterecord stamt uit september 2021 (1,42%).

Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte aan.

Piek in hypotheekaanvragen

Hypotheekadviseurs zagen vanaf de start van de coronacrisis (vanaf 16 maart 2021) een piek in het aantal hypotheekaanvragen. Veel klanten wilden hun hypotheek oversluiten naar een lagere rente. Met name de lange rentevaste perioden als 20 en 30 jaar vast waren in trek. Vraag een offerte aan om je hypotheek over te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.