Hypotheekrentes stijgen door coronavirus, recordaantal hypotheekaanvragen

Hypotheekadviseurs zien dat de hypotheekrentes stijgen door het coronavirus. Diverse hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen tijd de hypotheekrente verhoogd. Het coronavirus zorgt voor onzekerheid en dat stuwt de rente op. En dat zorgt weer voor een stormloop van mensen die hun hypotheek willen oversluiten.

Het coronavirus krijgt ook invloed op de hypotheekrente © Gerd Altmann / Pixabay
Het coronavirus krijgt ook invloed op de hypotheekrente © Gerd Altmann / Pixabay

De stijging van de hypotheekrentes begon een week nadat de hypotheekrente het zoveelste historische laagterecord hadden aangetikt. Maar nu het coronavirus steeds meer schade aanricht aan de economie, komt er meer onzekerheid in de markt. En dat drijft de hypotheekrente op, aldus diverse hypotheekadviseurs in onder meer De Telegraaf en Trouw. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte aan.

Update: Na een kortstondige opleving is de hypotheekrente weer gedaald. “Hypotheekrente op weg naar laagterecord ondanks coronadreiging“.

Piek in hypotheekaanvragen

Tegelijkertijd zien hypotheekadviseurs vanaf de start van de coronacrisis (vanaf 16 maart) een piek in het aantal hypotheekaanvragen. Die piek houdt nu al vier weken aan Met 15.000 hypotheekaanvragen in de eerste week en ruim 18.000 in de tweede week en ruim 20.000 aanvragen in de derde week noteert het Hypotheek Data Netwerk, dat vrijwel alle hypotheekaanvragen registreert, het grootste aantal aanvragen voor een hypotheekofferte sinds de start in 2011.

Daardoor heeft maart 2020 record aantal aangevraagde hypotheken van november 2019 verpulverd. In de vierde week van de coronacrisis, waarin Goede Vrijdag viel, kwamen er 13.000 hypotheekaanvragen binnen. De vier ‘coronaweken’ staan allemaal in de top vijf van weken met het hoogste aantal hypotheekaanvragen sinds 2011.

Fors meer mensen willen hypotheek oversluiten

Vooral het aantal mensen dat z’n hypotheek wilde oversluiten, groeide fors: + 35 procent in de tweede week van het coronavirus. Die vraag werd ingegeven door de stijgende hypotheekrente. Maar ook het aantal starters en doorstromers dat een hypotheekofferte wilde aanvragen, steeg fors. Met name de lange rentevaste perioden als 20 en 30 jaar vast waren in trek. Vraag een offerte aan om je hypotheek over te sluiten. Hou er ook rekening mee dat je bij het aanvragen van een hypotheek een coronaverklaring moet invullen.

Je kunt ook online een afspraak maken voor hypotheekadvies. Neem contact op met onder meer Ikbenfrits.nl, Hypotheekvisie, Aegon (onafhankelijke adviseur of eigen adviseur) en HypotheekRentetarieven.nl. Hou er rekening mee dat veel hypotheekadviseurs vanwege het coronavirus alleen nog online hypotheekadvies geven.

Meer oversluiters, maar minder doorstromers door coronacrisis

Hoewel het aantal aanvragen dus erg hoog blijft, zijn er wel verschuivingen zichtbaar. Het aandeel oversluiters neemt nog steeds toe, terwijl dat bij starters de afgelopen weken min of meer gelijk is gebleven. Het percentage doorstromers is sinds het begin van de crisis echter iedere week gedaald. Het is mogelijk dat dit deels te maken heeft met ‘het kleinste woningaanbod in 20 jaar’, waarover de NVM vorige week in haar overzicht van het eerste kwartaal van dit jaar berichtte.

De krapte blijft onverminderd groot met slechts 2,8 beschikbare bestaande woningen per potentiële koper. Wellicht dat een deel van de huiseigenaren door de crisis ook huiverig is geworden, mede door voorspellingen over een mogelijke daling van de huizenprijzen in 2021. In de lopende maand zien hypotheekadviseurs vooralsnog geen afname van het percentage doorstromers dat eerst koopt, alvorens te verkopen.

Waarom stijgt de rente door het coronavirus?

Overheden nemen wereldwijd ongekende maatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden en hun economieën overeind te houden. Daarvoor moeten ze veel geld lenen op de kapitaalmarkt en dat drijft de rente op. Ook zien geldverstrekkers meer kredietrisico’s en dat vertaalt zich eveneens in een hogere rente. Overigens is de rentestijging sinds het uitbreken van de coronavirus nog altijd lager dan de rentestijgingen tijdens de bankencrisis van 2008 en de eurocrisis van 2011.

De Nederlandse overheid kon de afgelopen jaren geld lenen tegen een negatieve rente. Geldverstrekkers waren bereid om geld toe te leggen op leningen aan de Nederlandse staat. Maar dat is door de coronavirus veranderd. Op 17 maart kwam de rente op Nederlandse staatsleningen even boven nul uit en dat betekent dat lenen de Nederlandse staat net als vroeger geld kost. Een opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank moest de rente weer omlaag brengen.

‘Geen afname van hypotheekaanvragen ZZP’ers’

Hypotheekadviseurs zoals De Hypotheekshop spreken van ‘verrassende ontwikkelingen’. “Er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. Daarnaast zien met name starters hun kans schoon, nu de concurrentie van andere huizenkopers in deze periode minder is. Eveneens opmerkelijk is dat het aantal aanvragen van zelfstandigen geen dip vertoont. Zakelijk Inkomen en Raadhuys, twee specialisten in het bepalen van het inkomen van ondernemers voor geldverstrekkers, zien vooralsnog geen afname”, aldus de hypotheekadviesketen.

Problemen met betaling hypotheek

Door de coronacrisis komen huizenbezitters mogelijk in de problemen bij het betalen van hun hypotheek. Daarom heeft de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie te helpen bij betalingsproblemen voor mensen die een hypotheek met NHG hebben. Bij betalingsproblemen staat de NHG garant voor maximaal 9 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.