Nibud-gids geeft inzicht in problemen met hypotheek

Omdat veel huiseigenaren eigenlijk niet goed weten hoe hun hypotheek in elkaar steekt en te weinig kennis hebben van hypotheken, brengt het NIBUD nu een gids over hypotheken uit.

hypotheekgids-nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) merkt dat veel hypotheekbezitters zich niet in de hypotheek verdiepen omdat ze denken niet genoeg kennis te hebben en niet weten waar te beginnen. Toch is de vraag om meer informatie over dit onderwerp nu groter dan ooit. Daarom komt  het Nibud met het boek ‘Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?’. Daarin brengt de hypotheekbezitter zijn eigen situatie in kaart met behulp van voorbeelden en invulschema’s. Hij krijgt uitleg over de consequenties van de gekozen hypotheekvorm, hoe de hypotheek in zijn financiële situatie past en welke stappen hij kan ondernemen om zijn financiële situatie te verbeteren, als dat nodig is. Door een gedegen voorbereiding en beter inzicht in de eigen situatie wordt de hypotheekbezitter een beter geïnformeerde gesprekspartner van de hypotheekadviseur.  Tip: Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Hypotheekbezitters in de problemen

Steeds meer huishoudens hebben volgens het Bureau Krediet Registratie moeite met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim een kwart van de huishoudens met een eigen woning ‘onder water staat’. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de fiscale hypotheekschuld. De helft van deze huiseigenaren is jonger dan 40 jaar. Dit hoeft niet tot acute problemen te leiden, maar betekent wel een risico bij een verhuizing, werkloosheid of scheiding.

Problemen met hypotheken

Door alle commotie rondom de dalende huizenprijzen, huizen waarvan de hypotheek onder water staat en het beperken van de hypotheekrenteaftrek sinds 1 januari 2014, realiseren veel hypotheekbezitters zich dat zij misschien iets met hun hypotheek moeten doen. Volgens het NIBUD kunnen hypotheekbezitters vaak zelf iets doen om hun situatie te verbeteren, maar dan moeten ze wel actie ondernemen. Mijn hypotheek, Hoe nu, hoe verder? geeft de hypotheekbezitter inzicht in de financiële situatie rondom de hypotheek en zijn huis. Het biedt praktische informatie waarmee de hypotheekbezitter zelf kan beoordelen óf hij een probleem heeft en welke oplossingsrichtingen voor hem open staan. Alle bekende situaties komen aan bod. Beleggingshypotheken die niet opbrengen wat er van was verwacht, aflossingsvrije hypotheken, terwijl het huis minder waard wordt, en hypotheken die uit verschillende componenten bestaan met verschillende rentetarieven en voorwaarden.

Hypotheek problemen? Tijdig actie ondernemen!

Het Nibud spoort met het boek Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder de consument aan de risico’s rondom zijn hypotheek in kaart te brengen. Daarnaast roept het Nibud banken en andere hypotheekverstrekkers op de dialoog met hun klant op dit onderwerp nog meer te zoeken. Op die manier kan er tijdig actie worden ondernomen en een passende oplossing worden gezocht. Hoe eerder, hoe goedkoper doorgaans. Er worden verschillende oplossingen behandeld zoals het verhogen van het inkomen, het verlagen van de uitgaven, sparen, aflossen, vermogensoverdracht en het kiezen voor een andere hypotheekvorm.

De gids is te bestellen via de site van het Nibud.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.