Standpunt politieke partijen over hypotheekrenteaftrek bepaalt keuze in stemhokje

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (64%) laat bij de verkiezingen op 9 juni de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek zwaar meewegen. Dat blijkt uit een peiling van De Hypotheker (bericht niet meer online). Nu de meeste partijen hun verkiezingsprogramma hebben gepresenteerd zijn de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek, de koopsubsidie en de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie bekend. Voor 64 procent van 13.000 Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen, zijn die standpunten een ‘doorslaggevende factor’ bij het bepalen aan wie ze hun stem geven.

Discussie over hypotheekrenteaftrek leidt tot uitstel

Ook blijkt de discussie over de hypotheekrenteaftrek van invloed te zijn op het koopgedrag van aspirant-huizenkopers. Maar liefst 57 procent stelt de aankoop van een nieuwe woning uit tot er meer duidelijkheid is over de hypotheekrenteaftrek.

De uitkomsten van de peiling bevestigen een eerder onderzoek dat de hypotheekverkoper hieldt onder de eigen adviseurs. “Drieënnegentig procent gaf toen aan dat veel klanten onzeker zijn en vol vragen zitten betreffende de overheidsmaatregelen rondom de woningmarkt”, aldus Bas Millenaar, directeur van de hypotheekketen. “Zaak voor de politiek om duidelijkheid te scheppen, want deze onzekerheden zetten de huizenmarkt op slot. ”

Behoud hypotheekrenteaftrek impuls voor huizenmarkt

In het onderzoek zegt 83% te verwachten dat het beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek invloed heeft op de huizenprijzen. Hiervan denkt 52% dat deze sterk zullen dalen, 31% verwacht een lichte daling. Het behouden van de hypotheekrenteaftrek wordt door 45 procent genoemd als belangrijkste maatregel om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Nationale Hypotheek Garantie

Consumenten zijn verdeeld als het gaat om andere stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt. Zo mag van 44% dat de huidige grens van de Nationale Hypotheek Garantie van € 350.000 omlaag naar het oorspronkelijk niveau van € 265.000. De helft is het hiermee niet eens; 30% vindt juist dat de verhoogde grens van € 350.000 permanent moet worden.

Koopsubsidie

De koopsubsidie mag wat 46% betreft opnieuw beschikbaar worden gesteld. Met name starters op woningmarkt zijn hier voorstander van, maar van  37% van de ondervraagden hoeft dat niet.

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan VVD-Tweedekamerlid Frans Weekers, verklaard voorstander van behoud van de hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.