Shadow

‘Vraagprijs van veel huizen te hoog”

Ondanks dat de crisis op de huizenmarkt nu al een jaar duurt, vragen veel verkopers nog steeds een te hoge prijs voor hun huis.
Dat concludeert Bouwfonds Real Estate Investment Management (Bouwfonds REIM)  in haar kwartaalrapport over de Nederlandse huizenmarkt, aldus makelaarsvereniging NVM.

In het tweede kwartaal was sprake van een licht herstel op de huizenmarkt. Het aantal verkochte woningen steeg met vijf procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. De gemiddelde verkoopprijs lag 1,9 procent hoger.

‘Dalende huizenprijzen tweede helft 2010’

Tegelijkertijd constateert Bouwfonds REIM dat het aantal te koop staande woningen nog steeds toeneemt en dat veel huizen nog steeds boven hun marktprijs worden aangeboden. “Voor de tweede helft van dit jaar verwachten wij niet dat het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt hersteld kan worden. Wij denken eerder aan een prijscorrectie, aangezien nog steeds veel woningen boven hun huidige marktprijs worden aangeboden”, citeert de NVM Léon Muller, Hoofd Research Bouwfonds REIM. Muller houdt rekening met een prijsdaling van anderhalf procent.

Realistische huizenprijzen

Ook NVM-voorzitter Ger Hukker stelt dat consumenten hun huis ‘scherp’ in de markt moeten zetten.: “Realistische prijzen lonen. Consumenten moeten wennen aan het idee dat de woningmarkt niet meer is zoals die was”.

Net als bijvoorbeeld de NVM constateert ook Bouwfonds REIM, dat haar rapport nog niet online heeft gezet, dat het vertrouwen van consumenten in de huizenmarkt op dit moment volledig zoek is. Dat komt door onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, onzekerheid over de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie en het stoppen van subsidies als de startersregeling. Daarnaast zijn veel mensen bang hun baan te verliezen.

Ook economen van de Rabobank verwachten dat de gemiddelde woningprijs dit jaar met 1,5 procent zal dalen. Voor 2011 rekenen ze op een prijsstijging van 2 procent.

Wilt u weten hoeveen hypotheek u kunt krijgen? Vraag dan vrijblijvend online een hypotheekofferte aan.

Lees ook het artikel over de huizenprijzen in het eerste halfjaar van 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.