Shadow

VVD wil langer hogere hypotheekgarantie

De VVD heeft het demissionaire kabinet opgeroepen de huidige regeling voor de Nationale Hypotheek Garantie te verlengen tot 2012.
Vanwege de economische crisis is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk verhoogd van 265.000 tot 350.000 euro. Die maatregel loopt 1 januari 2011 af. Maar om de wankele huizenmarkt te steunen wil de VVD dat de tijdelijke verhoging van de NHG tot 2012 blijft gelden, aldus De Telegraaf.

Mocht de situatie op de huizenmarkt dan nog niet zijn verbeterd, dan wil de VVD nadenken over een langduriger maatregel.

De Nationale Hypotheek Garantie neemt bij een gedwongen verkoop van een woning de eventuele restschuld van de verkoper over. Daardoor weten banken en hypotheekverstrekkers zeker dat ze hun geld terug krijgen. Daarom berekenen ze voor hypotheken met een NHG een iets lagere rente, soms tot een half procent lager.

Eigen Huis: Verleng Nationale Hypotheekgarantie

Ook de Vereniging Eigen Huis pleit in het juli-nummer van haar ledenblad voor verlenging van de verhoging van de NHG. De VEH wijst er op dat vanaf 1 januari kopers nog maar een hypotheek tot honderd procent van de woningwaarde kunnen krijgen als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten. Wie meer leent, moet dat extra’s vervroegd aflossen. Als de NHG-grens wordt verlaagd, krijgen veel meer kopers met die maatregel te maken. Ook het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, pleit voor verlenging.

Lees ook de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie in de rubriek Veelgestelde vragen.

Weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag online een hypotheekofferte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.