Aegon winnaar van Hypotheekproduct van het jaar 2011

Sinds december verlaagt Aegon bij klanten van wie de woning voldoende in waarde is gestegen, automatisch de renteopslag. Die pro-actieve houding leverde Aegon onlangs de titel ‘Hypotheekproduct 2011” op tijdens het IIR Hypothekenevent.

December 2010 besloot AEGON om de hypotheekrente van een aantal bestaande klanten automatisch te verlagen. Het gaat hierbij om klanten met een hypotheek op een huis waarvan de waarde minimaal tien procent is gestegen. Daardoor loopt de hypotheekverstrekker minder risico en kan de renteopslag, ook wel topopslag genoemd, geheel of gedeeltelijk vervallen. Aegon verlaagt die rente automatisch als na een modelmatige taxatie blijkt dat de woning minimaal tien procent meer waard is geworden. De waardebepaling wordt verricht door het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende Zaken aan de hand van onder meer statistische analyse en andere verzamelde gegevens.

Geen verhoging hypotheekrente bij waardedaling

Als het huis niet in waarde is gestegen of zelfs in waarde is gedaald, blijft de waarde en rente gelden die bij het afsluiten van de hypotheek zijn afgesproken. Aegon voert de waardebepaling eens per jaar uit. De kosten hiervan worden door Aegon volledig betaald.

Verlagen rente niet altijd voordelig

Niet in alle gevallen is het verlagen van de rente gunstig voor de klant. Wie een spaarhypotheek heeft afgesloten, heeft geen profijt van een renteverlaging, omdat tegelijkertijd de premie voor het spaardeel omhoog moet. Lees meer over het oversluiten van een spaarhypotheek.

In andere gevallen kan de renteverlaging simpelweg niet doorgevoerd worden, omdat de huizen niet modelmatig getaxeerd kunnen worden. Klanten met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie of een rentetarief zonder renteopslag komen ook niet voor de regeling in aanmerking. Zij betalen immers al de laagste rente.

Lees ook: Hypotheektip: Hoge overwaarde? Vraag om lagere hypotheekrente

Lees meer over het oversluiten van een hypotheek.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.