BKR: Ruim 100.000 mensen met betalingsachterstand op de hypotheek

Het afgelopen halfjaar zijn er 8.769 consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek bijgekomen. In totaal zijn er, per 1 april 2014, 100.581 consumenten die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Minder betalingsachterstand op de hypotheek

De toename van bijna negenduizend consumenten is weliswaar fors, maar minder dan in de vorige meetperiode. Het halfjaar ervoor kwamen er nog 9.924 consumenten met een betalingsprobleem op de hypotheek bij. “We zien een procentuele toename over het afgelopen jaar van 23%”, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR. “Het jaar daarvoor was dat 25%. De scherpe stijging lijkt iets af te zwakken, maar is nog steeds fors. We zitten nu dus boven de 100.000 mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.” Er wordt van een betalingsprobleem op de hypotheek gesproken bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.

1,4 miljoen huishoudens met hypotheek onder water

Naast de 100.581 mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, wijst BKR op een andere kwetsbare groep. Er zijn ruim 1,4 miljoen huishoudens die ‘onder water staan’. De hypotheek is daarbij hoger dan de waarde van het huis. Dit vormt nog geruime tijd een latent risico voor huishoudens, banken en overheid. Zeker bij onverwachte ontwikkelingen zoals echtscheiding of werkloosheid zijn deze huishoudens financieel kwetsbaar, aldus Hermsen.

Meer inzicht gewenst in betalingsachterstand op hypotheek

Op dit moment registreert BKR hypotheken alleen bij problematische achterstanden. Hiermee wordt voorkomen dat consumenten extra schulden aangaan ten tijde van betalingsproblemen. BKR registreert dus niet iedere hypotheek en ook niet de hoogte van een hypotheek. Van den Bosch: “Als er een hypotheek wordt verstrekt in Nederland wordt daar wel een aantekening van gemaakt bij het Kadaster, maar de actuele hoogte van de schuld is niet inzichtelijk”. In veel andere Europese landen is dat wel het geval.

BKR heeft recent een enquête uitgezet onder hypotheekverstrekkers. Hieruit blijkt dat de meerderheid uitgesproken voorstander is van registratie van de hoogte van de hypotheekschuld.

Hypotheek met BKR-registratie

Overigens is het ook mogelijk om een hypotheek te krijgen als u al een BKR-registratie heeft. Maar er zijn maar weinig hypotheekaanbieders die een hypotheek met BKR-registratie willen verstrekken. Ook een studieschuld kan van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.