“Hoge hypotheekgarantie ook in 2011, lagere BTW op verbouwingen”

De verhoging van het plafond van de Nationale Hypotheekgarantie wordt verlengd tot 1 januari 2012. Dat heeft het ministerie van Financiën vandaag laten weten.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werd vorig jaar door toenmalig PvdA-minister Van der Laan verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Het kabinet hoopte daarmee de woningmarkt te stimuleren. De Nationale Hypotheek Garantie neemt bij gedwongen verkoop van een woning de eventuele restschuld over. Daardoor weten banken zeker dat ze hun geld terugkrijgen, waardoor ze huizenkopers een lagere rente in rekening brengen. Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie of vraag direct online een hypotheekofferte aan.

Langer hoge hypotheekgarantie

Van diverse kanten was de afgelopen tijd gepleit om de maatregel te verlengen, zeker nu andere subsidieregelingen als de Koopsubsidie en de startersregeling wegens geldgebrek opgedoekt zijn. Eigenlijk zou de verhoging van de NHG gelden tot 1 januari 2011, maar demissionair minister De Jager van Financiën heeft nu besloten de regeling met een jaar te verlengen.

Lager BTW-tarief voor verbouwing

Behalve het verlengen van de hoge hypotheekgarantie heeft het kabinet nog een aantal andere maatregelen genomen om de woningmarkt te stimuleren. Zo geldt van 1 oktober 2010 tot 1 juli 2011 het verlaagde BTW-tarief op arbeidsloon bij renovaties en verbouwingen van huizen die ouder zijn dan twee jaar. Materialen blijven onder het hoge BTW-tarief vallen. Verder mogen mensen die een nieuw huis gekocht hebben en hun oude huis nog niet verkocht hebben drie jaar lang de dubbele hypotheeklasten aftrekken. Nu is dat nog twee jaar. Deze regeling vervalt eind 2012.

De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode van hun woning weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.

Minder overdrachtsbelasting

Tenslotte gaat de overdrachtsbelasting op huizen die binnen hetzelfde jaar worden doorverkocht omlaag. Wie in 2011 een huis koopt en dat in dat jaar weer verkoopt, hoeft alleen overdrachtsbelasting te betalen over de eventuele winst. Nu is die periode beperkt tot een half jaar.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.