“Huizenkopers betalen veel te veel voor hypotheekadvies via een tussenpersoon”

Huizenkopers betalen massaal te veel voor hypotheekadvies via een tussenpersoon. Traditioneel is hypotheekadvies omgeven met mythes en ingewikkeld gedoe die door hypotheekadviseurs maar wat graag levend worden gehouden. Niet gek want zij verdienen er flink aan. Dat beweert online hypotheekadviseur knab.

Jaarlijks betaalt de huizenkoper voor hypotheekadvies via tussenpersonen ruim 175 miljoen euro te veel, berekende Knab. De werkelijkheid is dat het regelen van een hypotheek veel gemakkelijker en dus veel goedkoper kan. Consumenten kunnen nu niet alleen profiteren van de lage hypotheekrente, maar kunnen veel geld besparen door hun hypotheek online te regelen.

Adviestarieven voor hypotheekadvies via een tussenpersoon

knab zette alle adviesprijzen van hypotheekadviseurs op een rij. Het onderzoek richtte zich op hypotheekadvies via tussenpersonen. Gemiddeld betaalt een starter € 900,-* teveel voor hypotheekadvies via een tussenpersoon, een doorstromer € 1.100,- * teveel. Bij Knab betalen beide huizenkopers hetzelfde tarief, € 1.300,-. Met een gemiddeld aantal huizen dat per jaar verkocht wordt van rond de 175.000, wordt er onnodig veel geld besteed aan hypotheekadvies, vindt Olivier Tardieu, directeur van Knab. Alleen en execution-only-hypotheek afsluiten, waarbij je geen hypotheekadvies krijgt en helemaal zelf een hypotheek afsluit, is nog goedkoper. Maar zo’n hypotheek is lang niet voor iedereen weggelegd.

Slimme technologie

Met behulp van slimme tools die snel berekenen wat de huizenkoper voor opties heeft en door de consument te vragen zelf zijn documenten, zoals een loonstrookje en het voorlopig koopcontract te uploaden, kan tijd en geld bespaard worden. Olivier Tardieu: “Het regelen van een hypotheek is een hele belangrijke beslissing. Het is verstandig dat mensen dit zorgvuldig doen. Het kan alleen veel goedkoper en makkelijker. Consumenten denken nog steeds dat het ingewikkeld is, maar ze kunnen het gemakkelijk online regelen. Wij bieden ze alle hulp die ze nodig hebben. Een hypotheekadviseur die de consument van A tot Z begeleidt, diverse berekentools en een hele bibliotheek vol informatie over wonen en hypotheken. Allemaal wanneer het hen uitkomt en ook nog eens veel goedkoper. “
Met slechts twee hypotheekvormen waarbij je voor nieuwe hypotheken nog hypotheekrenteaftrek krijgt, namelijk lineair en annuïtair, en een algemene lage rente, is de keuze voor een hypotheek nu gemakkelijk. “Als je een roadtrip door de USA zelf online kunt boeken, is het aanvragen van een hypotheek kinderspel”, zegt Olivier Tardieu, die huizenkopers adviseert nooit meer dan €1.500,- voor hypotheekadvies inclusief afsluiten te betalen. “Bij de hypotheekketens ben je nu rond de €3.000,- kwijt. Ik vind dat niet kunnen.”

Vergelijk de kosten van hypotheekadvies via Hypotheek-Rentetarieven.nl  en NationaalBespaarcentrum.nl.

Kosten van hypotheekadvies via de banken

De kosten van hypotheekadvies via banken werden in het onderzoek niet meegenomen. Hypotheekadvies via de bank is vaak iets goedkoper, omdat veel banken maar een beperkt aanbod aan hypotheken hebben, vooral hun eigen hypotheekproducten.  Ook daar verdienen ze op, zodat het hypotheekadvies wat goedkoper kan.

* Bronnen van Knab: Wegwijs.nl en Independer.nl. Prijzen zijn gewogen gemiddelden van onafhankelijke tussenpersonen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.