Wat is een annuiteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij u maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Die rente en aflossing heten samen de annuïteit.

Een annuiteitenhypotheek is dan ook een van de weinige hypotheekvormen waarbij u tijdens de looptijd van de hypotheek aflost op de hypotheek.

De voordelen van een annuiteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is eigenlijk een ouderwetse hypotheek. Belangrijkste voordeel is dat u met een annuïteitenhypotheek, net als bij een lineaire hypotheek, aan het eind van de looptijd uw hypotheek helemaal heeft afgelost. U hoeft ook geen verzekeringen af te sluiten om te sparen voor de aflossing. In dat opzicht is een annuïteitenhypotheek verhoudingsgewijs een goedkope hypotheekvorm. Bij andere hypotheken zoals de spaarhypotheek, de traditionele levenhypotheek, de hybride hypotheek of de beleggingshypotheek wordt pas aan het eind van de looptijd van de hypotheek afgelost. Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt zelfs helemaal niets afgelost.

Overstappen naar een annuïteitenhypotheek

Overstappen naar een annuiteitenhypotheek of besparen op uw maandlasten? Bekijk dan actuele rentestanden en vraag een hypotheekofferte op bij onder meer FX, knab en Nationaalbespaarcentrum. Wie veel verstand heeft van financiële producten kan ook online een annuïteitenhypotheek zonder financieel advies afsluiten. Dat kan bij onder meer Hypotheek24 en ExecutionOnlyHypotheek. Met zo’n execution only annuïteitenhypotheek bespaart u op de advieskosten, maar zo’n product is niet voor iedereen weggelegd.

Annuïteiten hypotheek: de nadelen

Belangrijkste nadeel is echter dat u niet ten volle gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Dat zit zo: Bij een annuïteitenhypotheek lost u maandelijks een deel van de hypotheekschuld af en betaalt u rente. In het begin betaalt u verhoudingsgewijs veel rente, omdat er nog een grote schuld over is. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het aflossingsdeel in de betalingen steeds groter en het rentedeel kleiner. Het aflossen van de schuld gaat daardoor steeds sneller. Maar omdat u steeds minder rente betaalt, wordt ook uw hypotheekrenteaftrek steeds kleiner. Aflossingen mag u niet van de belasting aftrekken, betaalde hypotheekrente wel.

Bovendien wordt bij verkoop van uw huis de overwaarde groter, doordat u al een deel heeft afgelost. Daardoor krijgt u bij een verhuizing te maken met de bijleenregeling.

Wat zijn de maandlasten van een annuïteitenhypotheek?

Doordat u in het begin veel rente betaalt, heeft u met een annuïteitenhypotheek in die periode lage netto maandlasten. U heeft immers veel hypotheekrenteaftrek. Maar in de loop van de jaren gaat u steeds meer aflossing en steeds minder rente betalen. Daardoor wordt uw hypotheekrenteaftrek kleiner en nemen uw netto maandlasten toe. Als uw inkomen ook stijgt, is dat geen probleem. Maar juist in die fase van uw carrière kunt u in een hogere belastingschijf belanden, waardoor u ook een hogere aftrekpercentage zou hebben. Het is wel zaak om dit bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek goed in uw achterhoofd te houden.

Dit nadeel wordt enigszins gedempt doordat het kabinet-Rutte-2 besloten heeft de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met een half procent af te bouwen. Iedereen, te beginnen met de huizenbezitters in de hoogste belastingschijf, krijgt daardoor geleidelijk sowieso steeds minder hypotheekrenteaftrek, ongeacht uw hypotheekvorm.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Nu huizenbezitters al tijdens de looptijd moeten aflossen op hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten, wordt vaak gekeken naar de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij het vergelijken van annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken is de eerste hypotheekvorm het populairst. Dat komt vooral door de lage maandlasten in het begin van de looptijd. Maar na een jaar of tien worden de maandlasten van de lineaire hypotheek kleiner dan bij de annuïteitenhypotheek. Door beide hypotheken te combineren kun je je maandlasten tijdens de hele looptijd van de hypotheek redelijk constant houden.

Let bij het uitzoeken van een annuïteiten hypotheek niet alleen op aanbieders met lage maandlasten. Bekijk ook de voorwaarden. Hoeveel mag u bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen en wat zijn de afsluitkosten?  Vraag advies of het oversluiten van uw annuiteitenhypotheek door de lage hypotheekrente  interessant is.

Hypotheek vergelijken

Wilt u een annuiteiten hypotheek vergelijken met andere hypotheekvormen? Kijk dan op onze themapagina hypotheekvormen. Vraag online hypotheekoffertes aan. Lees ook: Het goedkoopste hypotheekadvies, waar vind je dat?

Link:
Annuiteitenhypotheek.biz

Wat is een annuiteitenhypotheek?
4.7 (93.33%) 3 votes

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *