Execution-only hypotheek: zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies

Nu hypotheekadviseurs geen provisie meer mogen rekenen en de klant ziet wat hypotheekadvies eigenlijk kost, gaan mensen op zoek naar het goedkoopste hypotheekadvies en de laagste afsluitkosten. Voor consumenten die precies weten wat ze willen en verstand van zaken hebben, is er de execution-only hypotheek. Bij een execution only hypotheek kun je zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies.

Execution-only hypotheek zonder hypotheekadvies

Is het verstandig om de grootste uitgave van je leven te regelen zonder hypotheekadvies? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag waar het om draait bij een execution-only hypotheek. Want dat is wat je bij een execution-only hypotheek doet: een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies.

De meeste huizenkopers zullen die vraag ontkennend beantwoorden. Voor hen is hypotheekadvies absoluut noodzakelijk. Zelfs als je al een paar keer een huis gekocht of verkocht hebt, is het meestal verstandig op zoek te gaan een goede hypotheekadviseur. Je wilt immers het beste hypotheekadvies over vragen als het oversluiten van je hypotheek, wel of niet je hypotheek aflossen en welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past.

Zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies

Voor mensen die financieel goed onderlegd zijn kan het wel interessant zijn om een hypotheek zonder hypotheekadvies af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld als je nog geen bestaande hypotheek hebt (zoals bij starters het geval is). In het regeerakkoord is afgesproken dat nieuwe hypotheken alleen voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen als ‘ten minste annuitair’ wordt afgelost. Dat betekent in de praktijk dat je alleen nog keuze hebt uit een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Daarna kun je vrij eenvoudig uitzoeken welke hypotheekverstrekker de laagste hypotheekrente berekent. Lastiger wordt het om de voorwaarden van de hypotheek te achterhalen.

Execution-only hypotheek afsluiten bij de bank

Vanwege de complexiteit van hypotheken zijn veel banken huiverig om een execution-only hypotheek aan te bieden. Volgens de Consumentenbond bieden op het moment van schrijven alleen ABN Amro, Moneyou, Lloyds Bank en SPF Beheer hypotheken zonder hypotheekadvies aan. Wie een hypotheek zonder hypotheekadvies wil afsluiten, moet eerst een online test afleggen. Daarmee toon je aan dat je voldoende van hypotheken weet om een hypotheek zonder advies af te kunnen sluiten. Je kunt zo’n test bij de bank doen of de test van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Execution-only hypotheek afsluiten via een hypotheekbemiddelaar

Maar er is een tussenweg mogelijk. Er zijn diverse (online) hypotheekbemiddelaars bij wie je een execution-only-hypotheek kunt afsluiten. Vaak kunnen zij hypotheken van diverse banken aanbieden. Dat kan doordat de hypotheekverstrekker er van uit gaat dat de hypotheekbemiddelaar verantwoordelijk is voor het wel of niet geven van hypotheekadvies. Een van die hypotheekbemiddelaars die een hypotheek zonder hypotheekadvies aanbiedt, is Executiononlyhypotheek.com. Zij zijn gecertificeerd Financieel Planner en Erkend Hypotheekadviseur en kunnen naar eigen zeggen hypotheken van alle geldverstrekkers aanbieden. Vraag dat ook na bij andere hypotheekbemiddelaars.

De klant krijgt bij Executiononlyhypotheek.com eerst een vrijblijvende berekening per email. Je kunt er alle hypotheekvormen afsluiten voor 595 euro (prijsniveau 3 april 2017). Dat is dan wel het tarief voor starters die een execution only hypotheek. Dat bedrag betaal je pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Berekeningen en telefonisch contact zijn gratis. Doorstromers en oversluiters betalen 795 euro. Ondernemers met een bv, zzp-ers en mensen die een nieuwbouwhuis kopen, betalen een toeslag.  Het is altijd interessant om even te kijken naar de tarieven van online hypotheekadviseurs die wel hypotheekadvies geven.

Execution only hypotheek bij Hypotheek24

Ook bij Hypotheek24 kun je een execution only hypotheek afsluiten. Bij deze hypotheekbemiddelaar moet je als starter eerst een stappenplan invullen. Je krijgt dan meteen te zien hoeveel je maximaal kunt lenen en wat voor jou de goedkoopste en beste hypotheek is. Voor doorstromers en oversluiters gelden weer andere stappenplannen. Je vult eerst in wat de koopsom van je nieuwe huis is, welk hypotheekbedrag je nodig hebt en of je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarna moet je enkele gegevens invullen over je huidige hypotheek. Daarna krijg je advies over je aanvullende hypotheek. Ook het oversluiten van je bestaande hypotheek kun je op die manier regelen. Bij Hypotheek24 kun je zelf een hypotheek afsluiten voor 650 euro (prijspeil 3 april 2017).

Zelf verzekeringen afsluiten

Zelf een hypotheek afsluiten betekent ook zelf nadenken over de vraag of je je woonlasten nog kunt betalen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.  Vergeet ook niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vergelijk bijvoorbeeld die van DelaZwitserleven, FBTO of Reaal.

Heb je een hypotheek zonder hypotheekadvies aangevraagd, maar krijg je toch twijfels, dan kun je ook een second opinion aanvragen. Realiseer je wel dat ook dat geld kost. Vaak wordt een hypotheek zonder hypotheekadvies daardoor net zo duur of goedkoop als een hypotheek met advies.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.