Shadow

Minder huizen verkocht, maar prijzen stabiliseren

De woningmarkt zit nog steeds in een dal. In de afgelopen drie maanden zijn 2 procent minder huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Klein lichtpuntje is wel dat de huizenprijzen niet verder dalen.
In april, mei en juni zijn in totaal 33.300 woningen verkocht waarvan 24.322 door NVM-makelaars, maakte de grootste makelaarsorganisatie van het land donderdagochtend bekend. In vergelijking met de eerste drie maanden lag het aantal verkopen 6,5 procent hoger. Normaal liggen de verkopen in het tweede kwartaal echter gemiddeld 13,5 procent hoger. Het tweede kwartaal is traditioneel het beste kwartaal voor de huizenmarkt.

Huizenprijs stabiliseert

De gemiddelde woningprijs lag in de afgelopen drie maanden met 235.000 euro anderhalf procent hoger ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar lag de gemiddelde woningprijs 1 procent hoger. Normaal gesproken zou die stijging 2 procent moeten zijn. NVM-voorzitter Ger Hukker spreekt dan ook van een kwartaal dat ‘toch tegenvallend’ is. Ook de prijzen van individuele huizen dalen nog steeds. Appartementen werden gemiddeld 2,2% duurder, terwijl de prijs van vrijstaande woningen met 1,6% steeg. Bij andere woningtypen vielen nauwelijks veranderingen te noteren.

Onzekerheid hypotheekrenteaftrek

Volgens de NVM ligt de daling van de huizenverkoop aan de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en het opraken van stimuleringssubsidies als de koopsubsidie en de startersregeling. De NVM zag dan ook de verkopen van typische starterswoningen, zoals appartementen en tussenwoningen, met respectievelijk -4,7% en -4,5% dalen in vergelijking met een jaar eerder. Twee-onder-een-kap-kapwoningen en vrijstaande woningen werden juist meer verkocht. (respectievelijk +4,1% en +7,6%).

De NVM vreest dan ook dat haar eerdere voorspelling dat het aantal transacties met 15 procent zou stijgen, bij lange na niet gehaald wordt. “Onze prognose ging er vanuit dat de verkiezingsretoriek over de woningmarkt en de discussie over de hypotheekrenteaftrek pas eind 2010 zou starten”, aldus voorzitter Hukker. “Door de vroegtijdige val van het kabinet is het debat eerder losgebarsten en, zoals nu blijkt, neergedaald in de cijfers. Wij zijn bang dat de plusjes van het eerste halfjaar in het tweede halfjaar zullen verdwijnen en dat we uiteindelijk niet meer verkopen realiseren dan in het dramatische jaar 2009. Dat betekent rond de 125.000 transacties. De prijs van verkochte woningen zal volgens onze prognose verder stabiliseren. Prijscorrecties voor individuele woningen zullen zeker ook nog plaatsvinden aangezien nog veel woningen boven de huidige marktwaarde zijn geprijsd.”

Stimuleringsmaatregelen huizenmarkt

Juist vandaag deed ook Vereniging Eigen Huis een oproep aan de politiek om snel duidelijkheid te geven over de hypotheekrenteaftrek. Ook zouden gemeenten en woningcorporaties maatregelen moeten nemen om de huizenmarkt uit het slop te halen.

Wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag dan heel eenvoudig online een hypotheekofferte aan bij verschillende aanbieders.

Lees ook: Nieuwbouwhuis? Onderhandelen kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.