Shadow

Eigen Huis: “Politieke onzekerheid funest voor woningmarkt”

De politiek moet snel duidelijkheid geven over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Zo lang die duidelijkheid er niet is, wordt de woningmarkt in een verlammende wurggreep gehouden wat een enorme schade tot gevolg heeft.
Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in een oproep aan de politiek. Volgens de belangenvereniging van woningbezitters dreigt de dynamiek op de huizenmarkt op alle fronten in te zakken, waardoor een enorme schade voor de economie en de werkgelegenheid ontstaat. En dat terwijl er op dit moment juist kansen zijn voor de woningmarkt: de grootste economische dip lijkt achter de rug, de hypotheekrente staat laag, de nationale hypotheekrentegarantie is tot 2011 verhoogd en de huizenprijzen zijn een stuk lager dan een paar jaar geleden.

Onzekerheid over hypotheekrenteaftrek

Al die voor kopers gunstige ontwikkelingen worden echter teniet gedaan door een allesverlammende onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. “Deze onzekerheid is funest voor de woningmarkt”, aldus Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. Uit eigen metingen van de vereniging blijkt dat het consumentenvertrouwen op de woningmarkt de laatste drie maanden – na een lange periode van licht herstel – aanzienlijk is teruggelopen. En uit analyse van deze website blijkt dat er, ook een maand na de verkiezingen, nog steeds massaal gezocht wordt naar informatie over de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek.

Eigen Huis roept gemeenten, provincies, corporaties en ‘Den Haag’ op om nu de woningmarkt zoveel mogelijk in beweging te houden. Marlies Pernot: “Wat op dit moment zeker niet moet gebeuren, is dat plannen worden ontwikkeld of coalitieafspraken worden gemaakt die het vertrouwen in de woningmarkt verder ondermijnen. Dat geldt vooral voor fiscale maatregelen die rechtstreeks van invloed zijn op de maandelijkse woonlast en de waardeontwikkeling van woningen.”

Hoewel Pernot zeker positieve initatieven vanuit overheden ziet, wijst ze er ook op dat belangrijke stimuleringsmaatregelen als de koopsubsidie en de startersregeling gestopt zijn, omdat het geld op is. Die maatregelen waren gunstig voor startende kopers en het is juist deze groep, die immers niet eerst een huis hoeft te verkopen, die de woningmarkt nog een beetje aan de gang hield.

Onzekerheid over hypotheekrenteaftrek

Eigen Huis wil daarom dat de politiek huizenkopers de zekerheid geeft dat de hypotheekrenteaftrek in stand blijft zolang de woningmarkt en de economie dat nodig hebben. Bij een eventuele wijziging van de renteaftrek zouden voldoende waarborgen geboden moeten worden om de betaalbaarheid en het waardebehoud van woningen te garanderen.

Grondprijzen

Lokale overheden en woningcorporaties moeten alles uit de kast halen om de lokale woningmarkt op gang te houden. De vereniging vraagt gemeenten onder andere om de grondprijzen voor woningbouw te verlagen naar een niveau dat past bij de huidige marktomstandigheden. Daardoor kunnen nieuwbouwwoningen goedkoper worden en wordt de koop voor de nieuwe eigenaar minder risicovol. Eigen Huis, de Woonbond (de belangenvereniging voor huurders) en koepelorganisatie Aedes hebben in een gezamenlijke brief de woningcorporaties opgeroepen om koopconstructies aan te bieden waarbij een tijdelijke korting op de koopprijs wordt gecombineerd met waardedeling en een terugkoopgarantie.

Lees ook: “Nu goed moment om een huis te kopen”. Weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag online een hypotheekofferte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.