Starterslening hypotheken krijgt doorstart

Starters op de woningmarkt die hun huis gedeeltelijk willen financieren met een starterslening, kunnen ook in 2017 en later van de regeling gebruik maken. 

Met een starterslening kunnen starters op de woningmarkt die net wat geld tekort komen om hun eerste huis te kopen, een fiscaal gunstige lening krijgen om dat gat te overbruggen. Die leningen lopen via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN en worden verstrekt via de eigen gemeenten. Met een starterslening kun je maximaal twintig procent van de waarde van de woning financieren.

Het aantal deelnemende gemeenten kalfde de afgelopen jaren terug. Alleen gemeenten die nog over voldoende eigen budget beschikken, kunnen nog startersleningen verstrekken. Op de site van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland kun je zien welke gemeenten nog wel een starterslening aanbieden. Daar staat ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Hoeveel hypotheek kun jij krijgen? Vraag online een hypotheekofferte op?

Ook starterslening direct aflossen

De starterslening viel aanvankelijk niet onder de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 zijn ingevoerd. Die regels schrijven voor dat een hypotheek direct tenminste annuïtair moet worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Voor de startersregeling gold een uitzondering daarop, maar die uitzondering houdt per 1 januari 2017 op.

Starterslening uitgebreid met combinatielening

Maar de SVN heeft daar een oplossing voor bedacht. Aan de starterslening wordt de zogeheten combinatielening toegevoegd en daar worden de eerste aflossingen van de starterslening van betaald. De combinatieregeling valt in box drie en komt dus niet voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking. Volgens de SVN kan de nieuwe regeling daardoor een beperkt financieel nadeel opleveren ten opzichte van de oude regeling.

Wie de koopakte van z’n huis en de starterslening vóór 31 december 2016 bij de notaris liet passeren, valt nog onder de oude regeling. Iedereen die vanaf 1 oktober 2016 een starterslening aanvraagt, krijgt automatisch een offerte voor een starterslening plus combinatieregeling.

Starterslening boetevrije aflossen

Ook onder de nieuwe regels blijft het mogelijk om een starterslening boetevrij geheel of gedeeltelijk af te lossen. Je mag kiezen of je de starterslening of de combinatielening wilt aflossen.

Lees ook de standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.