Starterslening hypotheken krijgt doorstart

Starters op de woningmarkt die hun huis gedeeltelijk willen financieren met een starterslening, kunnen weer van de regeling gebruik maken.

Laatst gewijzigd: 13 mei 2024.

Een starterslening is een aanvulling op een startershypotheek. Met een starterslening kunnen starters op de woningmarkt die net wat geld tekort komen om hun eerste huis te kopen, een fiscaal gunstige lening krijgen om dat gat te overbruggen. Die leningen lopen via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN en worden verstrekt via de eigen gemeenten. Met een starterslening kun je maximaal twintig procent van de waarde van de woning financieren. Bovendien betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing.

Het aantal deelnemende gemeenten kalfde tot 2017 terug. Maar anno 2024 is het aantal deelnemende gemeenten opgelopen naar ruim 200. Op de site van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland kun je zien welke gemeenten een starterslening aanbieden. Daar staat ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Hoeveel hypotheek kun jij krijgen? Vraag online een hypotheekofferte op?

Hoe werkt een starterslening?

De starterslening viel aanvankelijk niet onder de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 zijn ingevoerd. Die regels schrijven voor dat een hypotheek direct tenminste annuïtair moet worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Voor de startersregeling gold een uitzondering daarop, maar die uitzondering hield per 1 januari 2017 op.

Starterslening uitgebreid met combinatielening

Maar de SVN heeft daar een oplossing voor bedacht. De starterlening bestaat nu uit twee leningdelen: Het eerste deel is de starterslening zelf die in 30 jaar annuïtair wordt afgelost. De hypotheekrente daarover kun je van de belasting aftrekken. En het tweede deel is de combinatielening. Die neemt tijdens de looptijd toe, als je je maandlasten voor de beide leningdelen niet kunt betalen.

Met de starterslening betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Die wordt betaald door de gemeente, de provincie of de woningcorporatie uit de combinatielening. Daarna moet je wel rente en aflossing betalen, maar alleen als je inkomen dat toelaat. Op de site van de Stichting Stimuleringsregeling Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten staat precies uitgelegd hoe dat werkt. Ook een hypotheekadviseur kan je uitleg geven. Neem even contact op met Frits, Aegon, Hypotheekvisie en Jawel.

Ook zonder vast contract kun je onder voorwaarden een starterslening aanvragen.

Starterslening boetevrije aflossen

Ook onder de nieuwe regels blijft het mogelijk om een starterslening boetevrij geheel of gedeeltelijk af te lossen. Je mag kiezen of je de starterslening of de combinatielening wilt aflossen.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.