Onderhandelen over nieuwbouwwoning? Ja, dat kan!

Ten tijde van de crisis op de huizenmarkt bleken ook projectontwikkelaars van nieuwbouwwoningen open te staan voor onderhandelingen over de prijs. Over alles blijkt te onderhandelen: van het verlagen of schrappen van de bouwrente tot korting op meerwerk en zelfs een verlaging van de koopprijs.

Het is wel gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van een bestaande woning. Onderhandelen over een nieuwbouwhuis was echter tot voor kort niet of nauwelijks mogelijk. De vraag naar woningen was zo groot dat ze toch wel werden verkoch

Onderhandelen over meerwerk

Inmiddels is het tij gekeerd en blijken ook projectontwikkelaars bereid te zijn te onderhandelen over nieuwe woningen. Vereniging Eigen Huis adviseert haar leden om dat ook vooral te doen, te meer daar nieuwe woningen tegenwoordig behoorlijk kaal worden opgeleverd. Voor meerwerk moet stevig bijbetaald worden.

Onderhandelen over bouwrente

Behalve over de prijs en de staat van oplevering kunnen kopers van een nieuwe woning ook onderhandelen over de bouwrente, zo weet De Telegraaf. Die bouwrente staat niet vast en ook de opslag op de bouwrente voor administratiekosten blijkt door onderhandelen omlaag te kunnen.

Onderhandelen over nieuwbouw zuur voor eerste kopers

Vereniging Eigen Huis constateert wel dat het zuur is voor de eerste kopers als gedurende de bouw van het nieuwbouwproject de prijzen verlaagd worden. Die eerste kopers hebben achteraf gezien niet alleen teveel betaald, maar zien ook de waarde van hun huis met hetzelfde bedrag dalen. Eigen Huis is daarom voorstander van het Amerikaanse ‘best-buy-‘systeem. Daarbij profiteren eerste kopers ook van een eventueel later doorgevoerde prijsverlaging. Vroege kopers zijn voor een projectontwikkelaar belangrijk, omdat hun aankoop andere kopers over de streep trekt.

Een nieuwbouwwoning kopen? Vraag dan eerst online een vrijblijvende hypotheekofferte aan bij verschillende aanbieders. Lees ook: Een nieuwbouw hypotheek, hoe werkt dat?

Lees ook:

Update: Dit artikel dateert oorspronkelijk uit 2010. Inmiddels is de situatie op de woningmarkt drastisch veranderd en is er een ernstig tekort aan nieuwbouwwoningen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.