Dit zijn de 8 belangrijkste hypotheekvoorwaarden

Hypotheekvoorwaarden vergelijken laten de meeste huizenkopers het liefst over aan hun hypotheekadviseur. Toch kan het geen kwaad om je even te verdiepen in de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. Zo moeilijk is het niet. Wij zetten de belangrijkste hypotheekvoorwaarden voor je op een rij.

Goed hypotheekadvies bestaat uit meer dan alleen zoeken naar de laagste hypotheekrente. Een goede hypotheekadviseur kijkt ook naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. © Amy Hirschi / Unsplash
Goed hypotheekadvies bestaat uit meer dan alleen zoeken naar de laagste hypotheekrente. Een goede hypotheekadviseur kijkt ook naar de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. © Amy Hirschi / Unsplash

De hypotheekrente en de rentevaste periode zijn voor veel aspirant-huizenkopers de belangrijkste hypotheekvoorwaarden. En al die andere bepalingen en voorwaarden, tsja, dat zoekt je hypotheekadviseur wel uit, toch? Dat is ook zo, maar met enige kennis en een goede checklist voor je hypotheekgesprek kom je beter beslagen ten ijs bij je hypotheekadviseur.

Dit zijn de zeven belangrijkste hypotheekvoorwaarden

  • De hoogte van de hypotheekrente
  • De rentevaste periode
  • De hoogte van de overbruggingshypotheek
  • De geldigheidsduur van de hypotheekofferte en het rente-aanbod
  • Hoeveel mag je jaarlijks boetevrij aflossen
  • Hoe kun je je hypotheek verhogen om ‘geld uit je stenen’ te halen
  • Geldt de offerterente of de passeerrente?
  • Moet je een taxatierapport opmaken of accepteert de hypotheekverstrekker ook de WOZ-waarde?

Op zoek naar hypotheekadvies? Of wil je je een second opinion over je hypotheekvoorwaarden? Maak dan een afspraak bij Hypotheekvisie, Frits, Aegon (eigen adviseur of onafhankelijke adviseur), Hypotheek-Rentetarieven.nl, NationaalBespaarCentrum en HypotheekOversluiten.com. Bij Hypotheek24 kun je zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies. Doe dat alleen als je veel kennis van zaken hebt.

Sowieso kan het geen kwaad om zelf ook hypotheekvoorwaarden te vergelijken. Want de ene hypotheekofferte biedt misschien een fractie lagere rente dan een andere. Maar als bij de eerste offerte de mogelijkheden voor bijvoorbeeld tussentijds boetevrij aflossen gunstiger zijn dan bij de tweede, dan kan het geen kwaad daar toch even over na te denken.

Op welke punten kun je hypotheekvoorwaarden vergelijken? Een hypotheekadviesketen zette de belangrijkste voorwaarden op een rij.

Hypotheekvoorwaarden in overbruggingshypotheek

Naast de rentevaste periode en de hoogte van de rente blijkt in 2020, net als in voorgaande jaren, de hoogte van de overbruggingshypotheek de belangrijkste hypotheekvoorwaarde te zijn. Dat komt doordat veel mensen in 2020 het wel aandurfden om eerst een nieuwe woning te kopen en dan pas hun oude huis te verkopen. Omdat je de overwaarde uit je oude woning nog niet kunt gebruiken voor je nieuwe woning, heb je tijdelijk een overbruggingshypotheek nodig. En die overwaarde kan door de gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren soms aanzienlijk zijn.

Op de vierde plaats in het onderzoek van de hypotheekadviesketen staat de geldigheid van het renteaanbod en de offerte. Bij die hypotheekvoorwaarde is het van belang of je je hypotheek oversluit en niet verhuist, of dat je de hypotheek nodig hebt voor een nieuwe woning. Als je je hypotheek oversluit, omdat je een langere hypotheekrente wilt, dan hoeft de hypotheekofferte niet zo lang geldig te zijn. Huizenkopers daarentegen hebben wel belang bij een langere geldigheid van de hypotheekofferte. Ook bij een bloeiende huizenmarkt kunnen onderhandelingen en overdrachtsperiodes lang duren.

Hypotheekvoorwaarden voor boetevrij aflossen

De vijfde belangrijke hypotheekvoorwaarde betreft de vraag hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Wie een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek heeft, lost jaarlijks een deel van z’n hypotheek af. Maar voor extra aflossingen gelden meestal aparte hypotheekvoorwaarden. Kijk dus even na hoeveel je boetevrij mag aflossen. Vooral voor ondernemers die na een goed omzetjaar extra willen aflossen, is dat van belang.

Vermogen opnemen via je hypotheek: geld uit de stenen halen

De zesde hypotheekvoorwaarde uit het onderzoek is juist voor senioren weer interessant. Veel ouderen willen hun hypotheek verhogen. Door ‘geld uit de stenen’ te halen willen ze hun huis aanpassen of geld aan de kinderen schenken. Als dat opgenomen hypotheekbedrag niet aan de eigen woning wordt besteed, dan mag je de rente daarvan niet aftrekken in box 1. Lees meer over hypotheken voor ouderen afsluiten.

Passeerrente populair

De zevende hypotheekvoorwaarde die de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen, is de passeerrente. Dat is de rente die de bank hanteert op de dag dat de hypotheekakte bij de notaris gepasseerd wordt. Door de dalende hypotheekrentes van de afgelopen jaren kan de passeerrente lager liggen dan de offerterente.

WOZ-waarde accepteren als hypotheekvoorwaarde

Een opvallende nieuwe hypotheekvoorwaarde die in 2020 opdook is de vraag of de hypotheekverstrekker een taxatierapport eist of ook de WOZ-waarde accepteert als waardebepaling. Het laten opstellen van een taxatierapport is duurder. En in de praktijk blijken hypotheekverstrekkers bij een relatief lage hypotheek ten opzichte van de woningwaarde ook de WOZ-waarde te accepteren. Die hypotheekvoorwaarde is vooral van belang voor mensen die hun hypotheek oversluiten en dat waren er de afgelopen jaren nogal wat.

Lees ook: De beste hypotheken van dit moment

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.