Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor een ondernemer en zzp’er al na twaalf maanden

Ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn, kunnen makkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG uitvoert, gaat daartoe een Inkomensverklaring Ondernemer afgeven. Eerder moesten ondernemers nog minimaal drie jaar actief zijn.

Een hypotheek voor flexwerkers en zzp-ers is makkelijker te krijgen. © Tumisu / Pixabay
Een hypotheek voor flexwerkers en zzp-ers is makkelijker te krijgen. © Tumisu / Pixabay

Sinds 1 december 2016 was het al voor ZZP’ers mogelijk om na 12 maanden een Inkomensverklaring ZZP’ers te krijgen. Sindsdien hebben ruim 1.700 startende zzp’ers op die manier een hypotheek aangevraagd. Die verklaring wordt nu ook afgegeven voor ondernemers met een BV, NV, VOF, Commanditaire Vennootschap of Maatschap. Ondernemers en ZZP’ers kunnen voor hypotheekadvies onder meer terecht bij Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Hypotheek24 en NationaalBespaarcentrum. Bij Aegon kunnen ZZP-ers hypotheekadvies krijgen van een Aegon-adviseur of een onafhankelijke adviseur. Een afspraak maken kan hier.

Lees wat er in 2020 nog meer verandert bij de Nationale Hypotheek Garantie.

Inkomensverklaring Ondernemers

Bij het verstrekken van de Inkomensverklaring Ondernemers en de Inkomensverklaring ZZP’er kijkt het waarborgfonds naar de verdiencapaciteit van de ondernemer of ZZP’er. Het maakt daarbij niet meer uit wat voor contract je hebt. Als het inkomen bepaald is, volgt een normaal traject voor hypotheekadvies en hypotheekaanvraag

Ondernemers kunnen op dit moment terecht bij ASR, Aegon, NIBC Direct, Lloyds Bank en Munt Hypotheken om een woning te financieren met een koopsom tot €265.000, de huidige NHG kostengrens. Andere hypotheekverstrekkers volgen. Update: vanaf 1 januari 2024 bedraagt de maximale koopprijs voor een woning met NHG-hypotheek 435.000 euro.

Hypotheek voor ZZP’er lastig te krijgen

Meer dan een miljoen Nederlanders verdienen hun brood als zzp’er. Tot dusverre was het voor ZZP’ers lastig om een hypotheek te krijgen. De meeste ZZP’ers hebben namelijk een wisselend inkomen en dat vergroot het risico voor de bank. De inkomensverklaring voor ondernemers en ZZP’ers moet dat risico wegnemen.

“Ondernemers en hun hypotheekadviseurs lopen nog regelmatig tegen moeilijkheden aan bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek”, zegt Dylan Dresens, directeur Beleid en Ontwikkeling van het Waarborgfonds. “NHG vindt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben om een eigen woning te financieren. Ongeacht de aard van het dienstverband en de contractvorm. De Inkomensverklaring Ondernemer neemt op verantwoorde wijze drempels weg voor ondernemers en hypotheekadviseurs.”

Met de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor een ZZP’er en ondernemer kunnen zelfstandigen veel eerder een woning kopen. Bovendien biedt de hypotheek met NHG voor zzp’er én geldverstrekker minder financiële risico’s.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.