Proef moet hypotheek voor mensen met een hoge huur mogelijk maken

De Nationale Hypotheekgarantie NHG, ING, Aegon, Floris en BLG Wonen starten een proef waarbij mensen met een hoge huur toch een hypotheek kunnen krijgen.

Nederland telt volgens de Nationale Hypotheek Garantie zo’n 574.000 huishoudens die duur huren in de vrije sector. De grens van de sociale huur ligt in 2022 bij en kale huur van €763,47 per maand. Daarboven val je in de vrije sector.

De huur van een vrije-sector-woning neemt elke maand een flinke hap uit je budget. Huren van boven de duizend euro per maand zijn in de grote steden bij vrije-sector-huurwoningen eerder regel dan uitzondering. Van die bijna 600.000 huishoudens besteedt 61% meer dan 33% van het netto-inkomen aan huur. Maar als zij een huis willen kopen, vallen ze tussen de wal en het schip. Deze zogeheten duurhuurders kunnen namelijk volgens de huidige hypotheeknormen geen hypotheek krijgen. De vijf initiatiefnemers van de proef vinden dat raar, omdat deze huurders gedurende lange tijd bewezen hebben dat ze hogere woonlasten kunnen dragen.

Hoge huur, maar geen eigen woning

Een proef met een hypotheek voor duurhuurders moet een groep mensen met een hoge huur aan een hypotheek helpen. © Tumisu / Pixabay
Een proef met een hypotheek voor duurhuurders moet een groep mensen met een hoge huur aan een hypotheek helpen. © Tumisu / Pixabay

Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG: “Duurhuurders zitten voor hun gevoel nu vaak gevangen. Zij komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kunnen op basis van hun inkomen ook geen passende woning kopen. Daardoor zijn zij gedwongen te huren in de vrije sector waar de huur vaak hoger is dan de totale woonlasten van een koopwoning. Een deel van hen laat wel zien dat zij gedurende een lange periode een hoge huur kunnen betalen. Met deze pilot willen we onderzoeken of maatwerk voor deze groep huurders een oplossing kan zijn.”

Maatwerk hypotheken voor duurhuurders

Duurhuurders die via het pilotproject een hypotheek willen aanvragen, moeten aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze al meer dan drie jaar een hoge huur betalen, zonder dat dit ten koste is gegaan van hun spaargeld of heeft geleid tot oplopende schulden. Daarbij kijken de hypotheekverstrekkers naar het betalingsverleden van de huur en of het inkomen stabiel is.

Ook worden de toekomstige kosten die ze als woningeigenaar kwijt zijn aan hun eigen woning meegerekend in de maximale woonlast van de hypotheek. Voordeel is dat ook zzp’ers en flexwerkers in aanmerking komen voor dit maatwerk. Het voldoen aan deze kaders wil nog niet zeggen dat de hypotheek altijd verantwoord is. De geldverstrekker zal dit altijd per geval bekijken. Eerder werden ook al maatwerkoplossingen bedacht voor ZZP’ers die moeilijk aan een hypotheek konden komen. Lees ook: Zo krijg je een hypotheek voor een zzp’er: 5 veelgestelde vragen en antwoorden

De gezamenlijke pilot loopt maximaal twee jaar of tot 1.000 hypotheekverstrekkingen. Het bouwt voort op de bevindingen uit onder andere de eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen en onderzoeken van andere geldverstrekkers.

Onafhankelijke hypotheekadviseurs

Geïnteresseerde huurders kunnen vanaf 27 januari 2022 terecht bij onafhankelijke adviseurs van Aegon, BLG Wonen en ING. En vanaf eind maart bij de onafhankelijke adviseurs samenwerkend met Florius. Een adviseur beoordeelt of een huurder in aanmerking komt voor de pilot en komt, indien mogelijk, samen met de geldverstrekker tot een verantwoorde hypotheekoplossing. Als het past binnen de gestelde kaders, dan staat NHG borg voor de maatwerkhypotheek.

Lees ook: Zo is een hypotheek voor jongeren wel haalbaar

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.