ABN AMRO ziet woningmarkt in 2015 fors stijgen

Het Economisch Bureau van ABN AMRO is prettig verrast door de ontwikkelingen op de woningmarkt in 2015. Het bureau verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 met 10 procent toeneemt. Eind vorig jaar werd een stabilisatie van het aantal huizenverkopen verwacht.

Woningmarkt in 2015 trekt sneller aan

De aanpassing van de raming in de woningmarktmonitor van juni heeft gevolgen voor 2016. Omdat de stijging van het aantal verkopen dit jaar al plaatsvindt, houdt het Economisch Bureau voor 2016 rekening met een toename van 5 procent.

Voor de woningprijs raamden de economen van de bank eind vorig jaar een stijging van 1 procent. Maar doordat de woningmarkt zich in 2015 beter dan verwacht ontwikkelt, stijgen ook de prijzen harder dan verwacht. Daarom stelt het Economisch Bureau de verwachting voor de woningmarkt in 2015 naar boven bij. De economen gaan nu uit van een toename van 3 procent. De raming voor de prijsontwikkeling in 2016 is in de woningmarktmonitor van juni verhoogd naar 3 procent. Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? vraag online een offerte op bij onder meer Nationaalbespaarcentrum of Hypotheek-Rentetarieven.nl. Weet je veel van hypotheken, dan kun je overwegen een offerte voor een execution-only hypotheek op te vragen.

Huizenverkopen trekken aan

In de eerste vijf maanden van 2015 zijn meer dan 60.000 woningen van eigenaar gewisseld. Het aantal transacties ligt daarmee 8.400
hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen stijgt. Lees meer over nieuwbouwhypotheken. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bouwers zijn er in de eerste vier maanden van 2015 bijna 10.000 van verkocht, 3.400 meer dan in de eerste vier maanden van 2014. In het decennium vóór de financiële crisis lag het gemiddelde met 14.000 echter beduidend hoger.

Ook duurdere huizen in trek op woningmarkt in 2015

De toename in de woningverkopen is vrijwel overal in Nederland te zien, maar is vooral sterk in de populaire steden. Ook voor duurdere woningen zien de economen de woningmarkt in 2015 weer aantrekken. Er melden zich meer kopers. Woningen boven drie ton maken inmiddels 17% van de totale verkopen uit. Twee jaar terug was het aandeel van deze prijscategorie nog slechts 14%. Het grotere aandeel van duurdere woningen hangt samen met de groeiende belangstelling bij doorstromers om een huis kopen. Zij durven kennelijk de stap weer te wagen. Belangrijk is ook dat zij weer een woning achterlaten die voor starters interessant kan zijn. Daardoor komt er een ‘verhuistreintje’ op gang.

Meer 65-plussers verhuizen

De ABN-economen zien ook dat steeds meer 65-plussers een ander huis kopen. Hun aandeel in de woningverkopen is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 6%. Dit heeft te maken met de vergrijzing van de bevolking. Daar komt bij dat de huidige generatie ouderen vaker een volledig pensioen heeft, vermogender is en vaker een eigen woning bezit dan de generaties gepensioneerden die hen voorgingen. Tot slot kunnen 65-plussers makkelijker verhuizen dan jongeren, omdat zij minder last hebben van een potentiële restschuld bij verkoop van hun oude woning.

Nog steeds ruime keuze voor kopers

Huizenkopers kunnen volgens makelaarsvereniging NVM gemiddeld kiezen uit 15 woningen. Tijdens het dieptepunt van de crisis hadden zij de keus uit liefst 30 woningen. Toch is de keus ruimer dan vóór de crisis. Toen hadden huizenkopers slechts keuze uit gemiddeld vier huizen. Nieuw te koop gezette woningen worden in de eerste helft van 2015 binnen gemiddeld vier maanden verkocht. In 2013 was was dat gemiddeld nog zes maanden. Maar vóór het uitbreken van de crisis werden te koop gezette huizen al binnen gemiddeld twee maanden verkocht. Niettemin lijkt het er volgens de ABN-economen op dat verkopers langzamerhand iets meer ruimte om te onderhandelen krijgen.

Woningmarkt in 2015 overtreft de verwachtingen

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De resultaten van de woningmarkt overtreffen onze verwachtingen. Een belangrijke reden van het krachtige woningmarktherstel is de lage hypotheekrente. Ook de verbetering van de arbeidsmarkt en de hogere groei van het besteedbaar inkomen is gunstig. Het vertrouwen is hoog. Mensen die eerder de koop van een woning uitstelden, komen alsnog in beweging.” Ook helpt mee dat de economie harder groeit dan eerder werd verwacht.

Minder invloed schenkingsregeling

Eind 2014 is veel gebruik gemaakt van de schenkingsregeling. Hoewel ABN AMRO geen informatie heeft over het aantal schenkingen dit jaar, bestaat de indruk dat er vaker gebruik van wordt gemaakt dan de periode vóór oktober 2013. “Ook het dempende effect van de krappere inkomensnorm van het NIBUD is tot dusver meegevallen”, aldus Bokeloh. “Maar een definitief oordeel over de uitwerking van de nieuwe NIBUD-regels is nog niet te geven, want banken passen de nieuwe normen vanaf 1 juli pas volledig toe.”

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.