Hypotheek voor jongeren steeds lastiger door gebrek aan eigen geld

Steeds strengere hypotheekregels maken een hypotheek voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar moeilijker bereikbaar. Bijna eenderde van deze groep jongeren die op zoek zijn naar een eigen huis, verwacht in de komende twee jaar geen woning te kunnen kopen. Gebrek aan voldoende eigen geld is de hoofdoorzaak.

Dat blijkt uit een onderzoek van ABN Amro onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar die serieus op zoek zijn naar een huis.

Wie sinds 1 januari 2015 een nieuwe hypotheek afsluit, moet direct beginnen met aflossen. Verder zijn de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie strenger geworden. Ook een studieschuld kan de leenruimte voor een hypotheek beperken. En wie aan het begin van z’n loopbaan staat, moet vaak een hypotheek zonder vast contract afsluiten.

Bijkomende kosten uit eigen geld betalen

Tot slot wordt de hoogte van de maximale hypotheek stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2018 mag je nog maar honderd procent van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten voor onder meer een makelaar en notaris uit eigen geld moet betalen. Alleen voor een hypotheken voor energiezuinige woningen geldt een hoger percentage. Ook een hypotheek voor een alleenstaande is steeds lastiger te krijgen, blijkt uit weer een ander onderzoek.

Eigen huis kopen voor jongeren is vaak lastig

Veel jongeren vragen zich dan ook af hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen. Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De aanscherping van de hypotheekregels treft vooral jongeren, want zij hebben nog weinig kans gehad om geld te sparen. Een eigen woning kopen is daardoor lastiger. Deze groep profiteert dus niet altijd van de lage hypotheekrente.”

Minder hypotheken voor jongeren

Juist die lage hypotheekrente heeft er voor gezorgd dat het aantal woningverkopen de afgelopen jaren sterk is gestegen. “Jongeren tot 35 jaar hebben hier een steeds kleiner aandeel in”, weet Bokeloh. “In 2010 was het aandeel van deze groep in het totaal aantal woningverkopen 60%. Tegenwoordig is dat minder dan de helft.” Vraag offertes op voor hypotheken voor jongeren bij onder meer Hypotheek24 en Nationaalbespaarcentrum.

Ouders helpen met een hypotheek voor jongeren

Als een hypotheek voor jongeren niet meer volledig bereikbaar is, wil eenderde van de jongeren hun ouders vragen om te helpen met de hypotheek. En de bereidheid van ouders om financieel bij te springen is veel groter dan de vraag van de kinderen, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de ouders geeft aan desgevraagd zeker een lening te willen verstrekken of een gift te willen doen. Nog eens 30% geeft aan financiële hulp aan de kinderen te overwegen. Van alle ouders die hun kinderen niet helpen, noemt bijna 75% als reden het gebrek aan financiële middelen. Als jongeren om financiële hulp vragen, dan is dat nagenoeg altijd aan de ouders. Slechts 2% van de jongeren vraagt hulp aan overige familie, vrienden of kennissen.

Lees ook: De verhuurhypotheek: ouders kopen een woning voor hun studerende kind.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.