Zo is een hypotheek voor jongeren wél haalbaar

Een hypotheek voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar is steeds moeilijker bereikbaar. Hypotheekadviseurs zien dan ook een toename van het aantal ouders dat jongeren financieel helpt een huis te kopen. Starters kunnen daardoor grofweg ingedeeld worden in drie groepen: degenen die kopen met spaargeld, degenen die kopen met een schenking en starters die wel willen kopen, maar bij wie het niet lukt. 

Een hypotheek voor jongeren is steeds lastiger te krijgen © Tumisu via Pixabay
Een hypotheek voor jongeren is steeds lastiger te krijgen © Tumisu via Pixabay

Stijgende huizenprijzen, flexcontracten, studieschulden die meetellen bij het berekenen van je maximale hypotheek, strengere regels, jongeren krijgen het bij het afsluiten van een hypotheek allemaal op hun bord. Wie sinds 1 januari 2015 een nieuwe hypotheek afsluit, moet direct beginnen met aflossen. Verder zijn de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie strenger geworden. Ook een studieschuld kan de leenruimte voor een hypotheek beperken. En wie aan het begin van z’n loopbaan staat, moet vaak een hypotheek zonder vast contract afsluiten. Een hypotheek voor een alleenstaande is steeds lastiger te krijgen.

Bereken hoeveel hypotheek je kunt krijgen

Ben jij op zoek naar een koophuis of een hypotheek voor jongeren? Bereken hier je maximale hypotheek. Vraag offertes op voor hypotheken voor jongeren bij onder meer Ikbenfrits, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Aegon (eigen adviseur of onafhankelijke adviseur), Hypotheek24 en Nationaalbespaarcentrum.

Hypotheek voor jongeren heeft lagere maandlasten dan huren

Zeker voor alleenstaande starters is het aanbod op veel plaatsen zeer klein. Als alleenstaande jongere of starter heb je, zelfs bij de huidige lage hypotheekrente, al snel een bruto jaarinkomen nodig van 40.000 euro om iets te kunnen kopen. Zonder voldoende eigen geld vissen starters bovendien achter het net, omdat ze niet mee kunnen doen in de (over)bieding op een woning. Sommige jongeren blijven daarom langer thuis wonen. Mede door de prijsstijgingen en hun studieschuld bij DUO zien ze hun kansen op een koopwoning somber in.

Hypotheekadviesketen De Hypotheekshop, dat eind 2019 onderzoek deed naar de positie van jongeren op de woningmarkt, noemt het ‘wrang’ dat ze met een studieschuld wel mogen (moeten) huren voor 900-1.100 euro per maand, maar geen hypotheeklasten mogen dragen van bijvoorbeeld 750 euro. Niet alleen bouwen jongeren daardoor geen overwaarde op, maar ze krijgen ook te maken met jaarlijkse huurverhogingen. “Een verdere verlaging van de maximale hypotheek naar 90% van de woningwaarde, waar De Nederlandsche Bank voorstander van is, zou de deur naar een koopwoning voor nog meer starters dicht gooien”, aldus de adviesketen.

Met steun van hun ouders kunnen starters een hypotheek alsnog rond krijgen

Door de stijgende huizenprijzen is het voor jongeren alleen maar lastiger geworden om aan een huis te komen. Hypotheekadviseurs van de Hypotheekshop zagen eind 2019 dan ook dat steeds meer ouders hun kind helpen bij het kopen van een huis. Met name geld schenken is populair, gevolgd door het verstrekken van een lening. Het gaat daarbij om bedragen tot 50.000 euro en meer. Er lijkt sprake van een landelijke trend. Met steun van hun ouders kunnen starters een hypotheek alsnog rond krijgen. Lees ook: Je hypotheek afsluiten bij familie met een familiehypotheek.

Jongeren met ouders die hun kroost niet financieel kunnen helpen, hebben vaak ook een studieschuld opgebouwd. Door die studieschuld daalt de leenruimte voor een hypotheek. Daardoor kunnen starters nu grofweg ingedeeld worden in drie groepen: degenen die kopen met spaargeld, degenen die kopen met een schenking en starters die willen kopen maar waarbij het niet lukt.

Meer aflossen in het begin, betalingsverleden en tussenvormen

Om te voorkomen dat alleen jongeren met rijke ouders een hypotheek kunnen krijgen, pleiten de hypotheekadviseurs er voor breder te toetsen of iemand z’n woonlasten kan betalen dan nu gebeurt. Daarin zou bijvoorbeeld rekening kunnen worden gehouden met het betalingsverleden en de ruimte die starters hebben om de eerste jaren meer af te lossen. Ook willen ze kijken naar tussenvormen van huren en kopen.  Starters zouden dan binnen de huur kunnen sparen voor de kosten koper van hun eerste koophuis.

Lees ook: De verhuurhypotheek: ouders kopen een woning voor hun studerende kind.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.