Zo is een hypotheek voor jongeren wél haalbaar: 4 redenen waarom meer jongeren een hypotheek krijgen

Maar liefst 17 procent meer jonge huizenkopers tot 35 jaar hebben in de eerste vijf maanden van 2022 een hypotheek aangevraagd, meldde een hypotheekadviesketen onlangs. Dat is opmerkelijk want de hypotheekrente is in diezelfde tijd gestegen. Sowieso leken een huis en een hypotheek voor jongeren en starters lange tijd onbereikbaar. Wat is er aan de hand? En hoe kun je een hypotheek voor jongeren regelen?

Een hypotheek voor jongeren is steeds lastiger te krijgen © Tumisu via Pixabay
Een hypotheek voor jongeren is steeds lastiger te krijgen © Tumisu via Pixabay

Een hypotheek voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar was jarenlang steeds moeilijker bereikbaar. Stijgende huizenprijzen, fors overboden vraagprijzen, strakke leennormen en hoge studieschulden die de leencapaciteit voor een hypotheek beperkten. Jonge huizenkopers kregen het allemaal op hun bord.

Zo zijn de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie strenger geworden. Ook een studieschuld kan de leenruimte voor een hypotheek beperken. En wie aan het begin van z’n loopbaan staat, moet vaak een hypotheek zonder vast contract afsluiten. Een hypotheek voor een alleenstaande is steeds lastiger te krijgen. Een hypotheek voor jongeren leek alleen bereikbaar als je veel eigen geld kon meebrengen of als je ouders had die bereid waren om je met een schenking bij te staan. Maar hypotheekverstrekkers constateren dat er begin 2022 zaken veranderen.

Meer aanvragen voor een hypotheek voor jongeren, ondanks stijgende rente

Hoewel de hypotheekrente in de eerste vijf maanden van het jaar met bijna 2 procentpunt is gestegen, nam het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers met maar liefst 17 procent toe in vergelijking met de laatste vijf maanden van 2021. Dat is een duidelijke kentering ten opzichte van voorgaande kwartalen, toen juist sprake was van een flinke daling van het aantal aanvragen in deze leeftijdsgroep, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is sinds begin dit jaar gestegen (+9,5 procent), maar minder sterk dan de leeftijdscategorie tot 35 jaar.

Jongeren komen er weer tussen op de huizenmarkt

De prijsontwikkeling op de huizenmarkt lijkt in het voordeel van jongeren te werken. Huizenprijzen lagen in de eerste helft van 2022 gemiddeld bijna 2 procent lager dan eind 2021. Nu de huizenmarkt iets lijkt af te koelen, wordt het voor jonge huizenkopers eenvoudiger om een woning te kopen. Zo krijgen zij niet alleen meer kansen in de buitengebieden – met Flevoland (+31 procent), Noord-Brabant (+28 procent) en Zeeland (+21 procent) als uitschieters – maar óók in de Randstad, vooral in Zuid-Holland (+24 procent) en Utrecht (+21 procent).

Door de stijgende hypotheekrente kunnen potentiële kopers minder lenen. Daardoor ondervinden starters minder concurrentie en hoeven ze minder vaak te overbieden. Verder helpt mee dat jongeren op de overspannen arbeidsmarkt eerder een baan met een vast contract kunnen krijgen. Dat verbetert hun kansen op het vinden van een betaalbare woning. Verder scheelt het ook dat de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar sinds 2021 is afgeschaft.

En tenslotte kunnen jongeren met rijke ouders in 2022 nog gebruik maken van de belastingvrije schenking van ruim honderdduizend euro. Maar die jubelton wordt in 2023 afgeschaft. Wellicht dat veel ouders en jongeren daar op voorsorteren en de schenking nog in 2022 doen. Lees meer over hoe ouders hun kind kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Tip: Maak jezelf als koper aantrekkelijker voor een verkoper door een biedverzekering of hypotheekverklaring af te sluiten.

Makkelijker hypotheek voor jongeren met starterslening

Ook de Starterslening – die door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in meer dan driekwart van de gemeenten wordt aangeboden – draagt bij aan de sterke stijging van het aantal aanvragen voor een hypotheek voor jongeren. Zo is in een aantal gemeenten waar deze lening wordt aangeboden sprake van een significante toename van het aantal hypotheekaanvragen. Het aantal jonge huizenkopers dat een Starterslening afsluit, groeit snel. Zo was in 2021 sprake van een forse groei (+37 procent) ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bereken hoeveel hypotheek je kunt krijgen

Ben jij op zoek naar een koophuis of een hypotheek voor jongeren? Bereken hier je maximale hypotheek. Vraag offertes op voor hypotheken voor jongeren bij onder meer Frits, Hypotheekvisie, Hypotheek-Rentetarieven.nl, Aegon (eigen adviseur of onafhankelijke adviseur), Hypotheek24 en Nationaalbespaarcentrum.

Hypotheek voor jongeren heeft lagere maandlasten dan huren

Zeker voor alleenstaande starters is het aanbod op veel plaatsen zeer klein. Als alleenstaande jongere of starter heb je, zelfs bij de huidige lage hypotheekrente, al snel een bruto jaarinkomen nodig van 40.000 euro om iets te kunnen kopen. Zonder voldoende eigen geld vissen starters bovendien achter het net, omdat ze niet mee kunnen doen in de (over)bieding op een woning. Sommige jongeren blijven daarom langer thuis wonen. Mede door de prijsstijgingen en hun studieschuld bij DUO zien ze hun kansen op een koopwoning somber in.

Hypotheekadviesketen De Hypotheekshop, dat eind 2019 onderzoek deed naar de positie van jongeren op de woningmarkt, noemde het destijds ‘wrang’ dat ze met een studieschuld wel mogen (moeten) huren voor 900-1.100 euro per maand, maar geen hypotheeklasten mogen dragen van bijvoorbeeld 750 euro. Niet alleen bouwen jongeren daardoor geen overwaarde op, maar ze krijgen ook te maken met jaarlijkse huurverhogingen. “Een verdere verlaging van de maximale hypotheek naar 90% van de woningwaarde, waar De Nederlandsche Bank voorstander van is, zou de deur naar een koopwoning voor nog meer starters dicht gooien”, aldus de adviesketen.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.