Steeds meer annuïteitenhypotheken afgesloten, vooral onder oversluiters

Hypotheekverstrekker en verzekeraar ASR ziet het afgelopen jaar een forse toename in het aantal afgesloten annuïteitenhypotheken. Steeds meer huiseigenaren willen voorkomen dat ze met een restschuld blijven zitten en kiezen daarom voor zekerheid door te gaan aflossen.

Er worden steeds meer annuïtetenhypotheken afgesloten. Bespreek de voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay
Er worden steeds meer annuïtetenhypotheken afgesloten. Bespreek de voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek met je hypotheekadviseur. © Mohamed Hassan / Pixabay

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het zeker is dat na 30 jaar de volledige hypotheek is afbetaald. Ook als men de woning tussentijds verkoopt is er de zekerheid dat al een deel is afgelost. Nadeel van een annuïteitenhypotheek was altijd dat huiseigenaren dan niet volledig konden profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Nu het tweede kabinet Rutte de hypotheekrenteaftrek in 28 jaar afbouwt naar 38 procent, weegt dat argument minder zwaar. Meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor uw hypotheek. Bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op om te zien of overstappen voordelig is.

Meer annuïteitenhypotheken afgesloten

Uit de cijfers van ASR blijkt dat het aandeel annuïteitenhypotheken is gestegen van 6 % in oktober 2011 naar 15% in oktober 2012. De verzekeraar constateert verder dat deze stijging zich vooral laat zien in de leeftijdsgroep 35-55 jaar. Het zijn dus niet starters (tot 35 jaar), maar vooral bestaande huiseigenaren die er nu voor kiezen het aflossingsvrije deel van hun hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Of bij financiering voor een verbouwing kiezen voor deze hypotheekvorm. Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten. Bekijk ook wat de beste annuïteitenhypotheken van dit moment zijn.

Zekerheid met annuïteitenhypotheek

“Juist in deze onzekere tijden waarin de waardeontwikkeling van huizen onzeker is, hebben consumenten en vooral huizenbezitters behoefte aan zekerheid”, vertelt Pauline Derkman, adjunct directeur ASR Bancair. “Voor steeds meer huiseigenaren biedt een annuïtaire hypotheek die gewenste zekerheid. Huiseigenaren willen voorkomen dat ze met een restschuld blijft zitten en willen daarom direct beginnen met aflossen”, aldus Derkman. Meer advies over een annuiteïtenhypotheek? Neem dan contact op met onder meer Hypotheek-Rentetarieven.nl en  Nationaalbespaarcentrum. Je bestaande hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek? Vraag advies bij Hypotheekoversluiten.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.