Shadow

Hypotheek oversluiten moet makkelijker en transparanter

Als het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek nadert, dan krijgt u in de toekomst drie maanden van tevoren een seintje van uw bank. Dat is een van de maatregelen waarmee minister De Jager de hypotheekmarkt transparanter wil maken.

Minister De Jager van Financiën heeft zaterdag 14 april 2012 een pakket van veertig maatregelen gepresenteerd die de positie van consumenten op de hypotheekmarkt moet verbeteren en de transparantie van hypotheekrentetarieven moet vergroten. Zo wil hij een einde maken aan hoge overstapkosten bij hypotheken. Banken en verzekeraars mogen alleen nog maar transport- en distributiekosten in rekening brengen. Afsluitprovisies worden verboden. Ook moeten banken vanaf 2013 klanten van wie het einde van de rentevaste periode in zicht is, drie maanden van tevoren daarover berichten. Nu gebeurt dat vaak nog veel korter, waardoor klanten geen tijd hebben om het nieuwe rentevoorstel voor hun hypotheek te vergelijken met andere aanbieders. Hypotheek oversluiten? Vraag online hypotheekoffertes op bij onder meer HypotheekoversluitenHypotheek-Rentetarieven.nl en Nationaalbespaarcentrum.

Hypotheekrentetarief bij oversluiten

Ook geeft de bewindsman aan dat hij verwacht dat banken bestaande klanten een gunstiger rentetarief voor de hypotheek zal berekenen dan nieuwe klanten. De minister wil dat banken zo trouwe klanten belonen. Nu is het vaak andersom en krijgen nieuwe klanten een lagere rente aangeboden dan bestaande klanten. Verder introduceert De Jager vanaf 1 januari 2013 een eed of belofte die alle medewerkers van een financiële instelling moeten afleggen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat toezicht houden op naleving van die belofte of eed. Met die eed beloven ze het belang van de klant voorop te stellen.

Nieuwe hypotheekproducten

Waakhond AFM gaat ook toezicht houden om de ontwikkeling van nieuwe financiële producten. Producten die ondoorzichtig zijn of niet in het belang van de klant, worden verboden. De kredietcrisis is immers ontstaan doordat Amerikaanse banken ondoorzichtige en risicovolle hypotheken hadden ontwikkeld.

Hypotheekprovisies verboden

Hoewel banken al een zorgplicht hebben richting hun klanten, wil De Jager dat banken hun klanten heldere en transparante producten aanbieden die het belang van de klant voorop stellen. Provisies worden vanaf 1 januari 2013 verboden, dit om te voorkomen dat de adviseur zijn eigen belang voorop stelt. In plaats daarvan moet de klant zijn financieel adviseur betalen, maar dat moet volgens een duidelijk en transparant systeem.

‘Weinig concurrentie in hypotheken’

Makelaarsvereniging NVM en de Consumentenbond laten in een reactie weten blij te zijn met de voorstellen van De Jager. Maar de Consumentenbond wil de hypotheekmarkt nog wel op een aantal punten verbeteren. “Zorgelijk blijft dat de Nederlandse hypotheekmarkt weinig aanbieders kent en er weinig concurrentie is waardoor tarieven hoog liggen. Het zou goed zijn als de Minister van Financiën daar ook meer oog voor heeft”, reageerde Bart Combee, directeur van de Consumentenbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.