Wiebes schrapt fiscale boete op eerder aflossen spaarhypotheek

Staatssecretaris Wiebes schrapt de fiscale boete op eerder aflossen van spaar-, beleggings- en levenhypotheken. De maatregel is ingegaan op 1 april 2017. Daardoor kunnen ook bezitters van een spaarhypotheken, bankspaarhypotheken, beleggingshypotheken, of levenhypotheek veel makkelijker tussentijds aflossen.

Eric Wiebes is thans minister van Economische Zaken en Klimaat. Als staatssecretaris van Financiën schrapte hij de fiscale boete op eerder aflossen van spaarhypotheken, beleggingshypotheken, bankspaarhypotheken en levenhypotheken. © Ministerie van EZK
Eric Wiebes is thans minister van Economische Zaken en Klimaat. Als staatssecretaris van Financiën schrapte hij de fiscale boete op eerder aflossen van spaarhypotheken, beleggingshypotheken, bankspaarhypotheken en levenhypotheken. © Ministerie van EZK

Aan een spaarhypotheek, beleggingshypotheek en levenhypotheek is een spaar- of beleggingsrekening gekoppeld. Dat is de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW, SEW of BEW). Dat is simpel gezegd de spaar- of beleggingsrekening waar voldoende kapitaal gespaard of belegd  wordt om aan het eind van de looptijd in een keer de hypotheek af te lossen. Dat kapitaal telt niet mee bij het berekenen van de vermogensrendementsheffing in box drie.

Maar hypotheekbezitters moesten wel minimaal vijftien of twintig jaar premie storten en van het geld afblijven. Je mocht het gespaarde of belegde vermogen ook niet opnemen om eerder een gedeelte van je hypotheek af te lossen. Anders werd het rendement volledig belast via de inkomstenbelasting in box 1.

Fiscale tijdklem plus boeterente

Vanwege deze fiscale boete op eerder aflossen, ook bekend als de ‘fiscale tijdklemmen’, was het voor veel hypotheekbezitters met een spaar-, beleggings- of levenhypotheek niet interessant om tussentijds van hypotheek te wisselen of af te lossen. Want naast die fiscale boete op eerder aflossen kon de hypotheekverstrekker ook nog de gewone boeterente in rekening brengen. Dat laatste kan overigens nog steeds.

Op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer heeft Wiebes per 1 april 2017 de fiscale boete op eerder aflossen geschrapt, schrijft hij in een brief aan het parlement. Volgens de Volkskrant zou het daardoor voor meer dan een miljoen huizenbezitters makkelijker worden om over te sluiten of af te lossen.

Hypotheekadvies

Of het voor huizenbezitters met dergelijke hypotheken ook daadwerkelijk zinvol is om hun hypotheek eerder af te lossen, over te sluiten of van hypotheekvorm te wisselen, verschilt per situatie. De hypotheekverstrekker mag nog altijd een boete berekenen voor het eerder aflossen van de hypotheek. De geldschieter loopt immers rente-inkomsten mis. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je jaarlijks tien of twintig procent van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen.

Hoge rente

Maar er is nog iets waar je rekening mee moet houden. Stel dat je hypotheekrente nog voor zes jaar vast staat tegen vijf procent rente. Dan krijg je over het geld dat je via je kapitaalverzekering al hebt opgebouwd, ook nog zes jaar lang vijf procent rente. De rente die je betaalt bij een spaarhypotheek is immers gelijk aan de rente die je krijgt over het gespaarde kapitaal. En vijf procent rente zonder risico krijg je nergens.

Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur voor advies op maat. Neem bijvoorbeeld contact op met Hypotheek-Rentetarieven.nl, Hypotheekvisie, Hypotheek24 of Hypotheekoversluiten.com.

Lees ook: Hypotheek oversluiten? Denk om fiscaal geruisloze voortzetting van de KEW

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.