Shadow

Makelaars optimistisch over huizenverkopen

Na opnieuw een slecht tweede kwartaal van 2011 waarin de huizenprijzen wederom daalden, zijn makelaars ronduit positief gestemd over het derde kwartaal van 2011. De oorzaak? De verlaging van de overdrachtsbelasting.
huizenmarkt-vbo-makelaarsDe Nederlandse Makelaars Vereniging (NVM) meldde vandaag dat de huizenmarkt in het tweede kwartaal van 2011 opnieuw geen tekenen van een opleving vertoonden. Het aantal verkochte huizen lag weliswaar 7 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2011, maar lag nog altijd acht procent onder het aantal verkopen in het tweede kwartaal van 2010. Normaal gesproken worden in het tweede kwartaal gemiddeld 12,5 procent meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van een jaar.

Huizenprijzen tweede kwartaal 2011

Tegelijkertijd staan de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2011 nog steeds onder druk. Huizen wisselden in het tweede kwartaal voor een gemiddeld bedrag van 234.000 euro van eigenaar. Dat is 2,2 procent lager dan in dezelfde periode van 2010. Alle woningtypen daalden in prijs, tussenwoningen met 3 procent het hardst. De prijsdaling van appartementen bleef beperkt tot 1,6%, maar dit is vooral te wijten aan de achtergebleven verkopen aan de onderkant van de appartementenmarkt.

In tweede kwartaal meer huizen te koop dan ooit

De huizenprijzen staan verder onder druk doordat het aanbod aan te koop staande woningen in het tweede kwartaal naar een record hoogte steeg. In totaal stonden er 207.000 woningen te koop. Daardoor staat een op de twintig bestaande woningen te koop. “De nieuwe realiteit op de woningmarkt is een structureel lager prijsniveau”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. “De woningmarkt kenmerkt zich door consumenten die juist nu profiteren – de winnaars -, daar waar anderen onder de categorie verliezers vallen.”

Positief over derde kwartaal 2011

Ondanks deze sombere cijfers is Hukker positief over het derde kwartaal van 2011. Hij noemt het een ‘belangrijk signaal’ dat het kabinet eind juni besloot om de overdrachtsbelasting een jaar lang  te verlagen van 6 naar 2 procent. Een snelle enquête onder NVM-leden van begin deze week, lijkt er op te duiden dat de kopersmarkt weer in beweging komt. Mensen die eerder waren afgehaakt, omdat ze de hypotheek niet rond kregen of de stap nu nog niet durfden te zetten, worden weer aangemoedigd om alsnog een huis te kopen. Hukker verwacht dan ook dat het aantal woningverkopen in het derde kwartaal zo’n tien procent hoger zal zijn dan in het derde kwartaal van 2010. Dat was overigens een uiterst slecht kwartaal voor de huizenmarkt. Ook de VBO-makelaars meldden eerder deze week al dat het aantal bezichtigingen tussen de tien en 25 procent gestegen is. Minpuntje is dat de hypotheekrente waarschijnlijk weer gaat stijgen. Vergelijk hypotheekrentetarieven.

Lees ook: Nieuwe regels voor Nationale Hypotheek Garantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.