Makelaars optimistisch over huizenverkopen in coronatijd: huizen 7,7% duurder

De huizenverkopen hebben nog niet te lijden gehad onder de coronalockdown. Er worden nog steeds meer woningen verkocht dan een jaar geleden. En die huizen zijn ook nog eens duurder en worden sneller verkocht. Makelaars zijn dan ook niet pessimistisch over de huizenverkopen in coronatijd. En daar hebben ze alle reden toe, zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De huizenverkopen in coronatijd gaan nog steeds crescendo. © mastersenaiper / Pixabay.
De huizenverkopen in coronatijd gaan nog steeds crescendo. © mastersenaiper / Pixabay.

De coronalockdown heeft nog geen effect gehad op de huizenverkopen. Er worden nog steeds meer woningen verkocht dan een jaar geleden. En die huizen zijn ook nog eens duurder en worden sneller verkocht. Makelaars zijn dan ook niet pessimistisch over de huizenverkopen in coronatijd. En daar hebben ze alle reden toe, zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Meer huizen worden sneller en tegen hogere prijs verkocht

Tijdens de twee maanden dat Nederland in lockdown ging, heeft de huizenmarkt nauwelijks last gehad van corona. In week 20 (11 tot en met 17 mei) lag het aantal transacties maar liefst 23% hoger dan het weekgemiddelde vóór de lockdown. De huizenverkopen in coronatijd hebben dus niet te lijden gehad onder een daling van het consumentenvertrouwen of de virtuele bezichtigingen die zijn ingevoerd.

Dit blijkt uit analyses van Brainbay, een dochteronderneming van NVM, van de huizenverkopen in coronatijd. “We baseren ons op cijfers, en die zijn glashelder. Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol”, aldus voorzitter Onno Hoes.

Topdrukte bij hypotheekverstrekkers

De sterke huizenmarkt heeft ook een keerzijde. Bij hypotheekverstrekkers is het momenteel zo druk met de hypotheekaanvragen dat de doorlooptijden van een aanvraag extreem lang geworden zijn. Dat komt ook doordat hypotheekaanvragers een coronaverklaring moeten invullen. Huizenkopers moeten daarom een extra lang voorbehoud financiering in hun voorlopige koopovereenkomst opnemen. Ben je zelf op zoek naar hypotheekadvies? Neem dan contact op met Frits, Aegon, Jawel, Nationaalbespaarcentrum, Hypotheekvisie of Hypotheek-Rentetarieven.

Hypotheekrente in coronatijd

Eerder werd al bekend dat in het begin van de coronacrisis de hypotheekrente opliep. Dat veroorzaakte ook een hausse aan hypotheekaanvragen, door mensen die de rentevaste periode van hun hypotheek wilden verlengen. Zo konden ze nog profiteren van de huidige lage hypotheekrente. De stijging van de hypotheekrente bleek echter van korte duur.

Huizenverkopen in coronatijd: meer huizen te koop, sneller verkocht, hogere prijzen

Uit de woningmarktcijfers van de NVM blijkt ook dat:

  • het aantal te koop gezette woningen vergeleken met het begin van de crisis 1,4% ligt hoger ligt dan een jaar geleden;
  • het aantal dagen waarbinnen een woning verkocht wordt, ligt gemiddeld op 29. Een jaar geleden waren dat nog 42 dagen;
  • de vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1% in vergelijking met de maand voor de lockdown. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7% hoger.

Druk op de huizenverkopen in coronatijd

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen: “Mensen zijn nog steeds bezig met hun huis: men denkt juist in deze tijd aan het verbouwen van hun woning en het verlagen van hun maandlasten, waardoor er veel beweging is in de hypotheekmarkt. Anderen besluiten toch voor verkoop te gaan, en kopen een woning die beter aan hun wensen voldoet. Het is onverminderd druk op de woningmarkt”.

In het eerste kwartaal van 2020 lagen de huizenverkopen via NVM-makerlaars op een vergelijkbaar niveau als in 2019. Het eerste kwartaal is doorgaans wat minder dan de overige kwartalen. Het Kadaster noteerde 9 procent meer transacties. Die instelling registreert alle huizentransacties in Nederland. De prijzen van de door NVM-makelaars verkochte huizen lagen landelijk gezien 9,6 procent hoger dan een jaar daarvoor.

In het eerste kwartaal van 2020 registreerde de NVM ruim 32.800 verkochte woningen (-0,6%). Het Kadaster registreerde in hetzelfde kwartaal bijna 51.600 transacties (+8,7%) ten opzichte van het hetzelfde kwartaal in 2019.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.