Extra lang voorbehoud financiering nodig door topdrukte in hypotheekaanvragen

Huizenkopers doen er verstandig aan in de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst een extra lange termijn op te nemen voor het voorbehoud financiering. Hypotheekverstrekkers hebben het tijdens de coronacrisis zo druk, dat het extra lang duurt voor een hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd.

Topdrukte bij hypotheekadviseurs. Neem daarom een extra lang voorbehoud financiering op. © Free-Photos via Pixabay
Topdrukte bij hypotheekadviseurs. Neem daarom een extra lang voorbehoud financiering op. © Free-Photos via Pixabay

Run op hypotheekaanvragen: langer voorbehoud financiering nodig

Terwijl de economie op de grootste recessie in tientallen jaren dreigt af te stevenen, is er een sector die voorlopig de dans lijkt te ontspringen: de hypotheekmarkt. De huizenverkopen in coronatijd zijn gewoon blijven stijgen. Tegelijkertijd is in de eerste vier weken van de lockdown half maart is de hypotheekrente licht opgelopen en dat heeft een run op hypotheekadviseurs opgeleverd. Veel mensen wilden hun hypotheek oversluiten om hun lage hypotheekrente nog snel voor langere tijd vast te zetten. In de week van 30 april tot en met 5 mei lag het landelijk aantal hypotheekaanvragen met 20.000 dubbel zo hoog als in een normale week. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk dat vrijwel alle hypotheekaanvragen in Nederland registreert.

Afspraak maken voor hypotheekadvies

Tijdens de coronacrisis werken veel hypotheekadviseurs gewoon door. ze kunnen hun klanten via beeldbellen of online van advies dienen. Ook een afspraak maken bij een hypotheekadviseur voor een online adviesgesprek of hypotheekofferte? Neem dan contact op met onder meer Frits, HypotheekOversluiten, Aegon (onafhankelijke adviseur of Aegon-adviseur), Hypotheek-Rentetarieven.nl, Jawel! of Hypotheekvisie.

Controle van hypotheekstukken

Dat heeft er toe geleid dat het werk bij veel geldverstrekkers over de schoenen loopt. Het meeste werk voor een geldverstrekker zit niet in het uitbrengen van het rentevoorstel, maar in het controleren van alle dossierstukken zoals het taxatierapport of de werkgeversverklaring. Dat moment ligt meestal vier tot acht weken na ontvangst van de aanvraag en het uitbrengen van het rentevoorstel. Maar ondanks doorwerken in de avonden en weekenden zijn de verwerkingstermijnen fors opgelopen.

Extra documenten bij hypotheekaanvraag door coronacrisis

Dat komt echter niet alleen door het toegenomen aantal hypotheekaanvragen. Sinds het uitbreken van de coronacrisis stellen veel hypotheekverstrekkers aanvullende vragen over bijvoorbeeld de inkomenssituatie van de aanvrager. Zo moeten veel ondernemers uitleggen hoe ze door de crisis geraakt worden en wat de economische vooruitzichten voor hun bedrijf zijn. Ook werknemers moeten tegenwoordig een coronaverklaring invullen. Dat leidt allemaal tot een langere doorlooptijd van de hypotheekaanvraag. Spreek daarom met de verkopers een langer voorbehoud financiering af dan gebruikelijk.

Stress bij hypotheekaanvragers om ontbindende voorwaarden en voorbehoud financiering

Al die vertragingen zorgen voor veel stress bij kopers, verkopers en hypotheekadviseurs. Ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zoals het voorbehoud financiering moeten soms meerdere keren verlengd worden. Ook merken hypotheekadviseurs dat afdelingen bij geldverstrekkers niet bereikbaar zijn en dat extra opgevraagde documenten onderop de stapel kopen. Spoedverzoeken zouden nauwelijks gehonoreerd worden. Klanten zouden pas op het laatste moment te horen krijgen dat de hypotheekaanvraag vertraagd is.

Gebruik van brondata bij hypotheekaanvraag

Volgens de hypotheekadviesketen kunnen dergelijke problemen in de toekomst wellicht voorkomen worden als geldverstrekkers meer gebruik maken van gevalideerde brondata van de overheid. Als geldverstrekkers rechtstreeks informatie kunnen inzien van de Belastingdienst, het Bureau Krediet Registratie of de Sociale Dienst, in plaats van documenten op te moeten vragen, kan een hypotheekaanvraag sneller afgehandeld worden.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.