Nationale Hypotheek Garantie alleen nog voor starters

De regels voor de Nationale Hypotheek Garantie worden strenger. Alleen starters zouden over drie jaar nog voor een hypotheekgarantie in aanmerking komen. Demissionair minister Spies heeft al laten weten niets in de plannen te zien.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Wie een hypotheek met NHG heeft en bij gedwongen verkoop met een restschuld zit, kan die schuld laten overnemen door het waarborgfonds. Daardoor weten hypotheekverstrekkers zeker dat ze hun geld terugkrijgen en berekenen ze klanten met een NHG-hypotheek een lagere rente.

NHG beperken

De regeling was ooit bedoeld om mensen met een laag inkomen aan een koopwoning te helpen. Twee jaar geleden is als crisismaatregel de grens van de NHG van ruim 2,5 ton verhoogd naar 350.000 euro. Op het moment van schrijven krijgt bijna zeventig procent van de hypotheken tot 350.000 euro een NHG. Overigens is de grens van de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2013 verlaagd naar 290.000 euro. Vanaf juli 2014 daalt de maximale NHG-grens naar het oude niveau van voor de crisis. De aankoopprijs van een woning, inclusief kosten koper, mag dan niet hoger zijn dan 265.000 euro. Omdat de overheid garant staat voor de NHG, lopen banken bijna geen risico meer en dat is nooit de bedoeling geweest van de regeling. Mede omdat het risico voor de staat is toegenomen, heeft De Nederlandsche Bank geadviseerd de borgstelling te beperken. Nu staat de overheid via de NHG garant voor 140 miljard euro aan hypotheken.

Alleen starter krijgt nog NHG

Directeur Karel Schiffers van het waarborgfonds bevestigt tegenover het FD dat hij de regeling in de toekomst alleen nog wil laten gelden voor starters die anders geen hypotheek kunnen krijgen. Zij zouden 106 procent van de waarde van de woning moeten kunnen lenen, dus inclusief de kosten koper. In het lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken dat hypotheken nooit hoger mogen zijn dan honderd procent van de waarde van het huis.

Schiffers wil de nieuwe regels in drie jaar tijd stapsgewijs invoeren. Hij verwacht dat het aantal verstrekte hypotheekgaranties zal dalen van 120.000 nu tot circa 60.000. Het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer moeten nog over het plan oordelen. Demissionair minister Spies heeft 22 mei in een debat met de Tweede Kamer al laten weten dat zij niets in de voorstellen van Schiffers ziet. Ze wil dat de Nationale Hypotheek Garantie ook voor doorstromers beschikbaar blijft. Een hypotheek afsluiten kan ook online en dat scheelt in de kosten. Lees meer over hypotheekadvies op maat voor starters, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Deel dit met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.