Nationale Hypotheek Garantie alleen nog voor starters

De regels voor de Nationale Hypotheek Garantie worden strenger. Alleen starters zouden over drie jaar nog voor een hypotheekgarantie in aanmerking komen. Demissionair minister Spies heeft al laten weten niets in de plannen te zien.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Wie een hypotheek met NHG heeft en bij gedwongen verkoop met een restschuld zit, kan die schuld laten overnemen door het waarborgfonds. Daardoor weten hypotheekverstrekkers zeker dat ze hun geld terugkrijgen en berekenen ze klanten met een NHG-hypotheek een lagere rente.

NHG beperken

De regeling was ooit bedoeld om mensen met een laag inkomen aan een koopwoning te helpen. In 2010 is als crisismaatregel de grens van de NHG van ruim 2,5 ton verhoogd naar 350.000 euro. In 2012 kreeg bijna zeventig procent van de hypotheken tot 350.000 euro een NHG. Overigens is de grens van de Nationale Hypotheek Garantie inmiddels veranderd. In 2020 mag de maximale kostprijs niet hoger liggen dan 310.000 euro. Voor woningen met energiebesparende maatregelen geldt in 2020 een maximale kostprijs van 328.600 euro.

Omdat de overheid garant staat voor de NHG, lopen banken bijna geen risico meer en dat is nooit de bedoeling geweest van de regeling. Mede omdat het risico voor de staat is toegenomen, heeft De Nederlandsche Bank geadviseerd de borgstelling te beperken.

Lees meer over hypotheekadvies op maat voor starters, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.