“Ondernemer krijgt moeizaam ondernemershypotheek”

Ondernemers die bij een bank aankloppen voor een ondernemershypotheek, krijgen vaak nul op het rekest. Dat is de conclusie van FNV Zelfstandigen op basis van een ledenonderzoek.

Het blijft lastig om een ondernemershypotheek te krijgen © Pexels via Pixabay
Het blijft lastig om een ondernemershypotheek te krijgen © Pexels via Pixabay

Uit het onderzoek, uitgevoerd door ADV Market Research, blijkt dat meer dan de helft (51,8%) van de ondervraagde ondernemers genegeerd wordt door banken bij een offerte aanvraag voor een hypotheek of de reactie krijgen dat er geen mogelijkheden zijn voor een ondernemershypotheek. Hierdoor kunnen zelfstandig ondernemers vaak bij maar één bank terecht voor het afsluiten van een hypotheek. Vraag daarom online hypotheekoffertes op bij onder meeHypotheek-Rentetarieven.nl.

Ondernemershypotheek nodig?Jaarcijfers tonen

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 95 procent van de ondervraagde ondernemers het gevoel heeft dat banken meer eisen stellen aan zelfstandig ondernemers die een hypotheek willen afsluiten dan mensen die in loondienst zijn. De meest voorkomende eis die in het onderzoek wordt genoemd, is het tonen van de jaarcijfers. Meestal betreffen dit de cijfers van de afgelopen drie jaar. Maar er waren ook ondernemers die de cijfers van vijf jaar en zelfs toekomstige cijfers moesten laten zien om in aanmerking te komen voor een ondernemershypotheek. Soms vragen banken zelfs naar het inkomen van de ondernemer na diens pensionering.

Update: sinds 1 december 2016 wordt het voor zzp’ ers makkelijker om een hypotheek met nationale hypotheek garantie te krijgen. Dat kan al na 12 maanden zelfstandigheid. En sinds augustus 2018 geldt dat ook voor ondernemers met een andere rechtsvorm.

Ondernemer & hypotheek: extra zekerheden

Naast de eis van een vast inkomen merkten de deelnemende ondernemers op dat banken vaak extra zekerheden voor de ondernemershypotheek willen. Ze moeten dan bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen afsluiten waarvan de kosten erg hoog zijn.

Volgens de deelnemers zit er ook een groot verschil tussen de verschillende eisen die banken stellen. Zo zien veel mensen de Rabobank als een goede partner terwijl het hypotheekproces bij de ING bank als zeer moeizaam wordt ervaren. Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen?

“Ondernemer biedt meer zekerheden bij hypotheek”

“Het aantal mensen dat flexibel werkt blijft in de toekomst groeien.  Als deze mensen niet kunnen toetreden tot de koopwoningmarkt, dan wordt die markt steeds kleiner,” aldus Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen. “Wij vinden dat banken en de overheid moeten meewerken aan één oplossing en niet met het excuus moeten komen dat iemand in loondienst meer zekerheden heeft. Overigens biedt een zelfstandig ondernemer meer zekerheid dan iemand die zich veilig waant in een loondienstverband. Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft een dergelijk vangnet niet.”

Lees meer over ondernemers en hypotheken

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.