Nieuwe hypotheekregels: tophypotheek 110 procent, aflossingsvrije hypotheek beperkt

Er komen in 2011 nieuwe hypotheekregels. Tophypotheken worden aan banden gelegd. Wie een andere woning koopt, mag nog maar 110 procent van de aankoopwaarde met een tophypotheek financieren. Ook wordt paal en perk gesteld aan aflossingsvrije hypotheken.

Het ministerie van Financiën, de banken en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn het daarover eens geworden, meldt het ministerie.

In een eerder voorstel had de AFM nog 112 procent voorgesteld, maar een tophypotheek mag nu dus nog maar 110 procent bedragen. De nieuwe regels, die vastgelegd worden in een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, gaan in op 1 augustus 2011 en moeten de consument beschermen tegen te hoge hypotheeklasten.

Aflossingsvrije hypotheek wordt beperkt

In de nieuwe hypotheekregels is ook opgenomen dat de verstrekte hypotheek voor maximaal de helft aflossingsvrij mag zijn. Dat betekent dat huizenkopers een aflossingsvrije hypotheek moeten combineren met een andere hypotheekvorm bijvoorbeeld een spaarhypotheek, een annuiteitenhypotheek, een beleggingshypotheek, of een bankspaarhypotheek.

Afwijken hypotheeknormen aan banden in nieuwe hypotheekregels

Tenslotte wordt in de nieuwe hypotheekregels de mogelijkheid beperkt om af te wijken van de normen. In de oude gedragscode kon iemand meer hypotheek krijgen dan de norm toestond, als hij of zij briljante toekomstperspectieven had. Bij overtreding van de code kan de AFM de banken onder meer boetes opleggen. Uit onderzoek van diezelfde AFM bleek overigens al dat de banken na de kredietcrisis al niet zo heel vaak meer afweken van de inkomensnormen voor een hypotheek.

Minister De Jager is tevreden over het bereikte resultaat: “Huizenkopers zijn straks goed beschermd tegen overkreditering terwijl ze nog steeds voldoende kunnen lenen om huis plus kosten koper te financieren. Deze code biedt een goed evenwicht tussen het beschermen van de consument en het open houden van de woningmarkt. ” Een eerder voorstel van De Jager dat de top van de tophypotheek in maximaal zeven jaar afgelost moest zijn, is komen te vervallen.

De nieuwe gedragscode is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars. Ook zij zijn derhalve tevreden over de nieuwe regels.

Lees ook: AFM: “Ook bestaande aflossingsvrije hypotheek moet weg” en: Je aflossingsvrije hypotheek aflossen, hoe doe je dat?

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.